Amaliegade

_S0Q5255 _S0Q5385 copy _S0Q5411 copy _S0Q5450 copy _S0Q5452 _S0Q5462 Amaliegade4753 Amaliegade4770 copy Amaliegade4778 Amaliegade4781 copy Amaliegade4783 copy Amaliegade4784 copy Amaliegade4794 copy Amaliegade4799 copy Amaliegade4801 copy Amaliegade4811 copy Amaliegade4813 copy Amaliegade4815 copy Amaliegade4817 copy Amaliegade4820 copy Amaliegade4830 copy Amaliegade4833 copy Amaliegade4838 copy Amaliegade4841 copy Amaliegade4842 copy Amaliegade4846 copy Amaliegade4847 copy Amaliegade4851 copy Amaliegade4856 Amaliegade4861 copy Amaliegade4865 copy Amaliegade4866 copy Amaliegade4867 Amaliegade4871 copy Amaliegade4872 copy Amaliegade4874 copy

Den Kollinske Gård
Det var højden til loftet, masser af plads, de høje paneler og ikke mindst historien, der gjorde udslaget, da Morten Angelo og Charlotte Jagd valgte, at deres nye hjem skulle ligge her i Den Kollinske Gård i Frederiksstaden. ”Huset er bygget i 1751 og H.C. Andersen er, efter sigende, kommet her hele sit liv”, fortæller parret og fortsætter: ”Men det var også den smukke opgang, de smukke gamle vinduer, med signaturer ridset i glasset, det store arbejdsrum og ikke mindst lejlighedens atypiske kvadratiske opdeling, modsat mange gamle lejligheder med den laaange fordelingsgang, der gjorde udslaget”.

For at få lejligheden helt perfekt byggede parret et nyt køkken. ”I stål – som kan tåle lidt af hvert. Vi startede forfra, da det tidligere køkken bestod af en mikroovn og to blus i en stikkontakt”. Også det gamle gulv forsøgte parret at bevare, men da belægningen blev fjernet i den bagerste del af lejligheden stod det ikke til at redde og derfor blev der lagt et nyt plankegulv her.

”De gamle gulve var fantastiske og vi troede, at de kunne redes….men nej, de var for porrøse. Det var en spændende udfordring at bevare og respektere rummene i det gamle hus, men samtidig modernisere efter vores behov. Morten, som selv har bygget det lange spisebord, kæmpede med at få de fem meter lange planker ind igennem den gamle opgang – så han hejste dem selv op igennem vinduet”, forklarer Charlotte, da vi beder hende beskrive de størtse udfordringer i forbindelse med ombygningen.

Fra fem til fire værelser
Udover den generelle istandsættelse blev der også ændret lidt på selve rumfordelingen. ”Alle vil have så mange værelser som muligt i deres hjem, men da vi istandsatte lejligheden ændrede vi den fra en fem-værelses til en fire-værelses”, forklarer Morten Angelo. ”Vi slog en ikke-bærende væg ned, til det gamle kontor, for til gengæld at få et stort lyst køkken med plads til rigtig mange mennesker”, fortsætter han.

Og det er da også det store køkken, der fungerer bedst i hjemmet. Køkkenet er lejllighedens omdrejningpunkt. Her er plads til mennesker og liv – og fest og ballade.

Farveforskrækket men yderst personlig stil
Vi beder Morten Angelo og Charlotte Jagd om at sætte nogle ord på deres indretningsstil, og efter en lille tænkepause udbryder Charlotte Jagd: ”Den er farveforskrækket, men fyldt med personlige ting. De fleste ting har vi samlet igennem hele livet – kun en sofa, kranierne på væggen og det lange bord som Morten har lavet, er købt eller skabt til lejligheden. Vi bor med en blanding af arvestykker, og ting som er købt, fordi vi kan lide dem, af den ene eller den anden årsag. Morten har samlet på gamle vaser fra Aluminia, og jeg har samtidig samlet på gamle Lyngbyvaser, så vaser er her i hvertfald nok af”, ler Charlotte Jagd.

Pudsigt nok nævner Charlotte slet ikke de mange dyr. De smukke afrikanske savanne dyr som Morten har givet et helt nyt liv med sine yderst raffinerede dekorationer. Dyrene følger dig med deres klare øjne rundt i lejligheden og man nærmest drages imod dem. Måske fordi de er blevet så integreret en del af hjemmet, at hun knap bemærker dem?

”Jamen, det er selvfølgelig rigtigt. Vi kommer ikke uden om dyrene. Jeg følger dem fra de kommer ind af døren og bliver forvandlet og udsmykket, så på den måde bliver de en integreret del af hjemmet. Jeg lagde ud med at sige at det ikke skulle være sådan et astma-hjem med døde dyr i alle kroge. Men der har alligevel sneget sig en god portion op på væggene, for de er jo en del af Morten og selvsagt en del af vores hjem”, afslutter Charlotte Jagd. Vi kan ikke lade være at tænke på, hvad H.C. Andersen mon havde fundet på af eventyr med de smukke udstoppede dyr.

10 spørgsmål til Charlotte Jagd og Morten Angelo:

Havde I mange møbler og ting hver for sig som var svære at forene, da I flyttede sammen?
”Da vi flyttede sammen, i min gamle lejlighed, grinede vi af, at det efter blot et par timers udpakning så ud som om at det altid havde set sådan ud .Vi havde hver især mange ting, men de passede uhyggeligt godt sammen”, fortæller Charlotte.

Ville I bo i netop Frederiksstaden? Og hvis ja, hvorfor? City var vigtigt, dog helst den del af city tæt på Kongens Nytorv. I Frederiksstaden er man tæt på city men alligevel i en meget fredelig del, med masser af skønhed.

Kunne I også se jer selv med hus og have eller er I bymennesker for altid? Der er ingen tvivl om at livet i byen passer os bedst, vi elsker byen og livet i den.

Hvad sætter I pris på ved et hjem? Det er vigtigt, at man i et hjem kan føle sig tryg, glad og produktiv. Og så er det dejligt når hjemmet afspejler de mennesker som bor i det.

Og ved jeres eget hjem? At det fungerer når man er her sammen med familien, med venner men bestemt også når vi er her helt alene. Dejligt at komme hjem og lukke døren og bare være.

Er der noget I er enige om at I aldrig vil have indenfor dørene? Gardiner. De støver og der er ingen naboer som kan kigge ind.

Hvor finder I generelt inspiration til jeres indretning? Mortens kunst og mange ting er samlet på mange rejser, som egentligt er mere sydlandske end nordiske. Morten får meget inspiration på sine rejser.

Generelt får vi inspiration i venners dejlige hjem og på rejser i Italien og storbyer. Når man er i et hjem, eller et sted, hvor der er dejligt at være, er det svært ikke at lade sig inspirere.

Hvor finder I jeres kunst? Og hvad betyder det, at bo med kunst for jer? Alle mulige steder, som Lauritz.com, små specical butikker, loppemarkeder, containerfund og så er hele hjemmet jo oversvømmet med hjemmelavet kunst. Vi er begge nogle personer, der ikke kan lade være med at samle ting som vi kan lide og som har en historie.

Hvad bliver det næste I køber til lejligheden? Sengeborde og en ny lampe.

Forklar lidt om de fine samlinger af keramik? Hvor stammer det fra? Og hvor kommer interessen fra? ”Det hedder Aluminia. Og interessen startede for 23 år siden på et loppe marked på Charlottenlund Travbane. Siden hen jagtede jeg, over hele Danmark, al Aluminia jeg kunne få fingerne i”, fortæller Morten.

Her bor:

Charlotte Jagd, 31 år og uddannet art director. Charlotte arbejder som AD’er i city.

Morten Angelo, 52 år og arbejder ligeledes som AD’er i sin egen virksomhed på Østerbro .

Ib, 3 år. Engelsk Bull Terrier som efter sigende er krop umulig men kærlig og absolut fredelig.

http://www.mortenangelo.com

Billedtekster:

 

5255 og 5385
Folk vender sig lige om og kigger en ekstra gang når Morten Angelo og Charlotte Jagd går tur med deres Engelsk Bull Terrier Ib siddende i budcyklen. Cyklen er en gammel SCO, fundet på Den Blå Avis og sidenhen restaureret.

 

5411
I en tilbagetrukket ejendom – Den Kollinske Gård – på Amaliegade har Morten Angelo og Charlotte Jagd forvandlet en 204m2 kvadratmeter stor herskabslejlighed til en moderne storbydrøm.

 

5450 og 5452
Et hjørne af arbejdsværelset er dedikeret til malerarbejdet og forvandlingen af de store afrikanske savennedyr, der er Morten Angelos klare favoritter.
Det er ofte i de sene nattetimer og med et glas rødvin ved sin side, at dyrene får et nyt liv – en ny chance, som Morten Angelo kalder det. Over mange nætter og timer, er det bare ham selv, dyret og forvandlingen, der langsomt toner frem og undervejs har han en masse fantasier om, hvordan dyret engang har levet sit liv.

 

 5462

Morten Angelo er ikke selv jæger så når han får fat i et dyr er det fordi ingen andre længere ønsker at have det hængende. ”Tænk på, hvor meget det er gået igennem. Først et hårdt liv på savannen med fare for sit liv hver dag. Så bliver det skudt-brækket-skinnet-spist-saltet-tøret-sat på en træ skabalon-tilpasset-syet-malet i mund og mule for så til sidst at få stukket et par glasøjne ind i de huller, de rigtige øjne efterlod. Jeg giver dem nyt liv. Giver dem en mulighed for igen at komme op på vægen og blive beundret. Lige som de blev, da jægeren udså lige netop det dyr, under jagten, i sin tid.

 

De mange lag af maling skal lægges på, dernæst tørre og dernæst lægges oven på igen. Det tager tid, så der males lidt hver nat.


4753
Soveværelset ligger mod baggården og her kan man sove med åbne vinduer og høre fuglekvidder.

Der er ikke noget unødvendigt pynt i soveværelset. Et par sorte bestlite-væglamper, et sortstribet vatteret sengetæppe og en smukt billede af den engelske topmodel Kate Moss – samt selvfølgelig de lækre træpaneler omkring vinduespartiet, er hvad man skal forholde sig til.

 

4770
En sektion af gamle sprossevinduer er blevet brugt til at bygge skillevæggen, der adskiller garderoberummet fra gangarealet. De matterede glas sørger for at der kommer dagslys ind i garderoben, men de skærmer samtidig for eventuelt rod. Parret har fundet vinduespartierne hos Genbyg.


4778
Lejlighedens gamle pigekammer er i dag blevet til påklædningsværelse med indbygget walk-in. På endevæggen hænger to små kunstværker af henholdsvis: Øverst et billede lavet som gave af Martin Marker, og nederst et gammelt billede, der altid har hængt i Charlottes barndomshjem.


I forbindelse med istandsættelsen af lejligheden blev der lagt nye brede planker af Pommersk fyr.

 

4781
Der er ”no nonsense” på badeværelset, hvor den store hvide apotekervask løber med opmærksomheden.


4783
Det fine lille sminkebord var en indflytnings gave til  Charlotte fra Morten.


4784
På væggen hænger et lille hjemmelavet portræt af Charlotte, lavet på en strand i Thailand, af Morten.


4794
Spisebordet udstråler samme power som parret. På massive bukke ligger en plade af hvidmalede planker på næste fem meter.  Til daglig står der blot seks Eames skaller med armlæn omkring bordet, men der kan sidde langt flere når der inviteres til middagsselskab.

 

4798
Selve køkkenet består af et modul i rustfrit stål med indbygget vask, opvaskemaskine, ovn og gaskomfur. Modulet fra Boffi er cirka fire meter langt og var noget af en udfordring at få op i lejligheden.

 

4801
De små pendler med skærme af glas er fra en lille butik i Møntergade i København.


4811
I et hjørne af spisestuen bor det store køleskab og et rullebord klarer opbevaringen af køkkenudstyr. Begge elementer er af rustfrit stål. På gulvet ses krukker af ler  fra Puglia og robuste gamle franske skærebræt fra Fil de Fer og Andrea Brugi.


4813
På køkkenbordet indeholder de små opsatser i fattigmandssølv salt, mens det rustikke stenfad, der egentlig er et fuglebad, passer på løgene. Billedet er et perfekt eksempel på hvordan det feminine og maskuline mødes og klæder hinanden.

4815
Dyret, der hænger på endevæggen i spisestuen er en Elan som Morten Angelo har redet fra et loftsrum.  Samlingen af det røde lertøj er Aluminia med øllebrødsglasur, fundet på diverse loppemarkeder.


4817
I en montre på høje ben gemmer Morten sin uimodståeligt smukke samling af grønt keramik fra Aluminia.

 

4820
Morten Angelo begyndte at samle på det grønne keramik  for 23 år siden.


4830
I lejlighedens forreste del – spisestuen og stuerne ligger den smukkeste parket af gamle egestave. I forbindelse med renoveringen af lejligheden blev gulvene sæbebehandlet.

 

Den overdimensionerede pendel over spisebordet er hjemmelavet. 1,2 kilometer papirbånd på et gammelt skelet af en nedbrændt lampeskærm – et godt eksempel på den yderst personlige stil i hjemmet.

 

4833
Man bydes velkommen af ridestøvler og et fint sortlakeret kinesisk skab i entreen. Belysningen stammer fra to glaspærer der er ophængt i sorte stofledninger.

 

4838
I et hjørne af stuen er den oprindelige pejs bygget op i kinnekullesandsten heldigvis bevaret. På pejsen ses en fin samling af hvide Lyngbyvaser,, som Charlotte har samlet på i mange år samt en stor lysestage af Mogens Lassen.

Skulpturen, der står på det lave bord til højre for pejsen er en en bronze figur fra Indien. Ved siden af en lille glad bhudda i stearin.

 

4841
En samling af de smukt udsmykkede afrikanske savannedyr vogter fra endevæggen i stuen. De har med Mortens egne ord fået ”a second chance”.

 

Armstolen i baggrunden er købt på Lauritz og malet. Maleriet har Morten selv malet. Lampen er fra Santa and Cole.


4842
Under de udsmykkede savannedyr står et lavt sofabord med et gammelt B&O stereoanlæg, en træfallos fra Bali, en påfugl fra Indien – gaver fra forskellige venner.


4846

En Elan ungtyr.


4847

En voksen Elan.

4851
En stor stak af coffeetable books og en stor samling af de små Nagelstager. Marmorbordet er fra Charlottes forældres tid i Singapore. Standerlampen er fra BTC Original.


Bemærk de smukke træpaneler omkring vinduerne og de dybe lysninger.

 

4856

Den sorte gris med lampen på ryggen er fra Hollandske MOOOI.

Værket i baggrunden med kranier er skabt af Martin Erik Andersen. Det er gipsafstøbninger belagt med bronze.

 

4861
Mod Amaliegade vender arbejdsværelse og stuen – adskilt af fløjdøre. Der er et langt og flot kig igennem de to rum og lysindfaldet er dragende.


4865
Stuen er indrettet med et modigt og yderst vellykket miks af Le Corbusier modernistiske sofa og lænestole samt en samling af små kinesiske sofaborde. Over arrangementet er ophængt en enorm gammel fransk industrilampe fra Laurtitz.com.

 

4866
Værket i baggrunden med kranier er skabt af Martin Erik Andersen – gipsafstøbninger belagt med bronze.

 

4867
Den røde bemalede penisfigur er fra Bali. Hånden er en gave fra Fil de Fer.


4871
Arbejdsværelset er delt mellem et hjørne til dyr der er under forvandling og så en mere traditionel arbejdsplads med skrivebord og skrivebordsstol.  Bordet er et gammelt arbejdsbord, som Charlottes mor købte da hun selv flyttede hjemmefra. Stolen er en klassisk Arne Jakobsen stol i sort skind på hjul. Over bordet hænger en ældre PH lampe.

 

4872
Modemagasinerne på gulvet har Charlotte samlet og gemt tilbage fra 1998. De indbundne bøger får derimod lov til at tage plads i et gammelt kinesisk skab.


4874
En bemalet høne passer på skabets indhold.