Cigarkassen

Man skal til Vejby i Nordsjælland for at finde den hidtil mindste bygning af den verdensberømte danske arkitekt Henning Larsen. Huset er et atelierhus og fungerer som gæstebolig og arbejdsplads for danske og udenlandske kunstnere.

S_01 S_02 S_03 S_04 S_05 S_06 S_07 S_08 S_09 S_10 S_11 S_12 S_13 S_14 S_15 S_16 S_17 S_18 S_19 S_20 S_21 S_27 S_28 S_29 S_30 S_31 S_32 S_33 S_35

”I slutningen af 1990’erne købte jeg en naturgrund i 2. række fra vandet ved Vejby Strand”, fortæller Mikael Andersen, og fortsætter: ”jeg havde kort forinden lært Henning Larsen at kende, da jeg indrettede det nye hovedkontor han havde tegnet til Nordea, med kunst. Det var derfor oplagt at spørge ham om han ville tegne et atelierhus til mig”.

Men Mikael Andersen ønskede sige mere end blot et atelierhus. Dets primære funktion skulle være et arbejdsrum. ”Jeg ville have et sted hvor jeg kunne invitere kunstnere hen, et sted hvor de kunne bo i kortere eller længere perioder og arbejde i fred og ro i dejlige omgivelser”, fortæller galleriejeren.

Briefingen til Henning Larsens Tegnestue var klar. Peer Jeppesen, som er partner, og arbejdede sammen med Henning Larsen på projektet, fortæller: ”Vi skulle forsøge at udforme den ideelle kombination af kunstneratelier og bolig – på maksimalt 100 kvadratmeter. Huset skulle kun bestå af to rum. Et til at arbejde i og et til at bo i. Herudover selvfølgelig et lille køkken og et badeværelse. Materialerne skulle være enkle og ikke forstyrrende, med minimalt behov for vedligeholdelse”.

Karakteristisk for huset, er de meget stramme linjer og den nærmest æskeformede facon. Mod nord og øst er der ingen vinduer. Kun vinduer på langs i gulvhøjde – i den afdeling, der fungerer som atelier. Mod syd og vest, hvor husets køkken og stue er placeret, er huset helt åbent – med enorme vinduespartier mod haven. Langs vest facaden er der store skodder, bygget så de kan åbne op (som bagsmækken på en bil) og fungere som en række af baldakiner mod solen.

”Vi har tænkt meget lys kontra skygge ind i huset. Vi forventede at kunstnerne kunne have meget forskellige lysbehov i deres respektive arbejdssituationer”, fortæller Peer Jeppesen, der i øvrigt har været arkitektonisk ansvarlig for det nye Operahus.

”Husets udvendige beklædning samt gulvene indvendigt er bygget i lærketræ, mens der er anvendt birkekrydsfiner til beklædning af vægge, lofter og døre indvendigt. Krydsfiner i store plader af 3×1 meter, uden en eneste knast – for vi ville ikke have nogen forstyrrende elementer”, fortæller Mikael Andersen.

Huset appellerer til ro. Der er en slags Yin/Yan effekt mellem den stringente og meget enkle bolig og så den vilde og frodige have. ”Meningen er at man sidder inde og kigger ud på alt det der sker i haven – men det er uden at få dårlig samvittighed for haven kræver heller ingen pasning”, fortæller Mikael Andersen videre.

Efter ejerens ønske er de over 200 birketræer fra Himalaya plantet på snor lige rækker. ”Træsorten er valgt fordi birketræer fra Himalaya har smukke hvide stammer, og ikke afgiver så megen pollen som almindelige birketræer”.

Bemærkelsesværdigt har det lille hus, som er et af Henning Larsen tegnestuens mindste projekter nogensinde, fået den største bevågenhed og dækning i arkitektoniske tidskrifter og bøger over hele verden.  Huset er med i ”Dream Houses” –  en bog ud af ti i det store Verdensatlas om arkitektur med fællestitlen ”Hundred Outstanding Architects”. Huset er også et af få danske projekter vist i det store verdensatlas om arkitektur, ”The Phaidon Atlas of Contemporary World Architecture”.

Photos by Stuart McIntyre, Text and Styling by Katrine Martensen-Larsen