Kay Bojesen på Sophienholm

Kay Bojesen var en af det 20. århundredes største danske designere og kendt for at være “humøret i dansk design”. Lige nu kan du på Sophienholm i Lyngby opleve den hidtil største udstilling af den folkekære formgivers mest ikoniske objekter. Et charmerende univers af brugskunst og legetøj – aber, gardere, fugle, bestik og sølvtøj i en herlig blanding.

Gruppebillede_6 dyr

Igennem årene er der solgt over 300.000 aber, men træfigurerne udgjorde kun en brøkdel af den produktive designers arbejde. Ved sin død i 1958, 82 år gammel, efterlod Bojesen sig mere end 2000 arbejder i vidt forskellige materier som træ, sølv, stål, kobber, bambus, tin og melamin, for den arbejdsomme funktionalist var altid optaget af at gøre hverdagen gladere og nemmere.

Kay Bojesen påbegyndte designkarrieren langt fra legetøjet. Han blev udlært sølvsmed hos Georg Jensen og gjorde sig bemærket som en af sin generations mest talentfulde. Hans sølvbestik Grand Prix blev vist frem på verdensudstillingen i Paris i 1925 og i Milano i 1951, hvor det vandt førstepræmien – heraf navnet. Bestikket er i dag et moderne designikon, der ligsom træfigurerne har et intuitivt og sympatisk formsprog.

Stål 3xbestikdele

Kay Bojesen var en original, men også i meget høj grad en mand af sin tid. Han boede i Bellavista, Arne Jacobsens modernistiske mesterværk nord for København, og holdt hver søndag “salon” for tidens kultur- og designelite i hjemmet, hvor der på mere end en måde var højt til loftet.

Mens vennerne Wegner, Jacobsen og Juhl primært tegnede møbler og lamper, holde Bojesen sig mest til de mindre genstande som smykker, bestik og legetøj, og han var livet igennem stærkt involveret i arbejdet for udbredelsen af dansk design. Blandt andet som en af initiativtagerne til Den Permanente, der frem til 1981 var det førende udstillingssted for dansk design i København. Nedenfor kan du se en række gamle billeder af Kay Bojesen og hans arbejder.

Abe Aber på Gyngehest Bog om sølvtøj Elefant Fugle Gammel abe Hund og Søpapegøje Kay Bojesen Bredgade 47_2 Kay Bojesen med Stor Abe Kay Bojesen og Aber Kay Bojesen og Aber_1 B0121P 0003 Kay Bojesen_1 Kay Bojesen_2 KB foto KB foto_3 Ole og Lise

 

I forbindelse med udstillingen har Gyldendal udgivet en portrætbog af Kay Bojesen, skrevet af Lars Hedebo Olsen. Udstillingen kan opleves frem til 21. september og er bestemt et besøg værd.