Bellavista – et funktionalistisk mesterværk

Bellavista er af dansk funktionalismes hovedværker og en del af Arne Jacobsens fantastiske drømmeprojekt, som gik ud på at skabe rammerne for det gode, lykkelige og sunde liv i “den hvide by”. Men kigger man indenfor i byggeriets mest velbevarede lejlighed afsløres det, at den oprindelige hvide by slet ikke var så hvid endda.

BELLAVISTA, Klampenborg, Denmark BELLAVISTA, Klampenborg, Denmark BELLAVISTA, Klampenborg, Denmark BELLAVISTA, Klampenborg, Denmark BELLAVISTA, Klampenborg, Denmark BELLAVISTA, Klampenborg, Denmark BELLAVISTA, Klampenborg, Denmark BELLAVISTA, Klampenborg, Denmark BELLAVISTA, Klampenborg, Denmark BELLAVISTA, Klampenborg, Denmark BELLAVISTA, Klampenborg, Denmark BELLAVISTA, Klampenborg, Denmark BELLAVISTA, Klampenborg, Denmark BELLAVISTA, Klampenborg, Denmark BELLAVISTA, Klampenborg, Denmark BELLAVISTA, Klampenborg, Denmark BELLAVISTA, Klampenborg, Denmark

”Funkis var faktisk oprindeligt ensbetydende med stærke farver, som vi her ser det i de grønne karme, i det gule køkken og blå badeværelse”, fortæller Andreas Karberg, direktør for Karberghus, der i 2005 købte otte restlejligheder i Bellavista.

”Vi købte lejlighederne med tilhørende lejere, og de fleste havde boet her igennem mange år. En lejer skulle dog vise sig at være meget speciel. Fru Kofoed havde boet i sin lejlighed siden 1937 – altså i 73 år. Jeg kender ikke hendes alder, men hendes mand blev vistnok 102 år. De havde boet her med deres børn. Så måske er de eksemplet på det livgivende og at Arne Jacobsen fik ret med sin arkitektur”.

Og Karberg fortsætter: ”Da jeg fik nøglerne udleveret åbenbaredes dette unikum, som vi nok må betegne som den mest velbevarede lejlighed i komplekset. Vort ønske blev hurtigt at renovere lejligheden med respekt for det bestående inventar og indretning og samtidig farvesætte lejligheden med de originale farver”.

Andres Karberg tog kontakt til Kulturarvsstyrelsen, som var med på ideen og som generøst tilbød at finansiere at få Varmings Tegnestue og arkitekt Anne Lene Jørgensen til at lave en samlet plan for istandsættelsen, herunder at få konservator Filiz Kuvvetli til at finde de oprindelige farver.

Og hvad har I så gjort?

”Så vidt muligt bevaret og restaureret, men visse indgreb har været nødvendige for at få eksempelvis køkkenet up-to-date. Vi fik lov til at hæve køkkenbordet. Den originale bordplade i rustfrit stål har været forbi en smed for at få repareret diverse huller og revner. Alle døre har været en tur hos snedkeren og er blevet slebet og lakeret. Badekarret er blevet emaljeret. Malingen på træværket er linoliemaling og der er brugt limfarver på væggene, som selvfølgelig er tapetseret med papir – og ikke glasvæv – inden maling. Alt el er udskiftet og gulvene slebet og lakeret. Men størst arbejde er der egentligt lagt i selve farvesætningen. Mange møder, farveprøver og lange vurderinger og diskussioner før det endelige resultat. Eksempelvis den grå nuance på panelerne i stuen er der brugt mange ressourcer på at finde frem til”.

Da lejligheden stod færdig i foråret 2011 holdt Karberghus et åbent hus arrangement, hvor over 200 interesserede arkitekter, historikere og lignende lagde vejen forbi. Og inden lejlighedens nye lejere – en ganske almindelig familie med to voksne og to små børn – flyttede ind, fik Fritz Hansen lov at fotografere deres møbler til et nyt katalog i disse originale omgivelser og vi fik lov til at lave en reportage.

Myten om at funktionalismen var hvid kommer især fra Bellavista. Men hvorfor Bellavista blev hvid, nu når funktionalismen ikke var “hvid” skyldtes Gentofte Kommune som i 1934 stillede krav til at byggeriet skulle være hvidt for at matche de omkringliggende bygninger. Eksempelvis de fine hvide små palæer, som vi har udsigt til mod syd og ikke mindst De Engelske Rækkehuse.

Fakta: 

Bellavista bliver opført i 1934 og fredet så sent som i 1987. Hvilket også betyder, at mange lejligheder er fredet med brune og orange køkkener som eksempelvis var populære op igennem 1970erne. Der er 67 lejligheder i komplekset og 10 garager.

Myten om at funktionalismen var hvid kommer især fra Bellavista. Men hvorfor Bellavista blev hvid, nu når funktionalismen ikke var “hvid” skyldtes Gentofte Kommune som i 1934 stillede krav til at byggeriet skulle være hvidt for at matche de omkringliggende bygninger. Eksempelvis de fine hvide små palæer, som vi har udsigt til mod syd og ikke mindst De Engelske Rækkehuse.

Karberghus A/S er et ejendomsselskab, der blev grundlagt i 1917, og som i dag styres af femte generation.  Selskabets ejendomsportefølje består af fredede, velbeliggende og historiske ejendomme – primært i det indre København. Nævnes kan blandt andet Harsdorffs Hus, Kalvebod Bastion, Dehns Palæ, Det Knthske Palæ og Levins Gård. Ejendommene er primært udlejet til erhvervsformål og kontorer.

Photos by Stuart McIntyre, Text by Katrine Martensen-Larsen