Jette With er ikke i tvivl om, at hun har arvet sin interesse, æstetiske sans og hang til gamle smukke ting fra sin tyske far. Sammen med ham besøgte hun nemlig Hannovers antikforretninger lørdag efter lørdag, da hun som lille pige kom tilbage til Tyskland – efter at hun under 2. verdenskrig havde boet i Danmark.
”Det bugnede med antikviteter i Tyskland, for de tyskere, der havde været så heldige ikke at få bombet deres hjem, solgte ud af deres ting for at få råd til at leve”, fortæller Jette With.
Til te i baglokalet
Jette fulgte med glæde sin far rundt og sad også og lyttede interesseret når de blev inviteret om i antikforretningens baglokale til te og faderen fik en snak med ejeren. ”Ofte fik jeg, af ejeren, en lille ting og altid noget i dukkestørrelse”, siger Jette With og henter et eksempel frem fra reolen. En porcelænsfigur af knælende pige med en lille hund. Blot et par centimeter på hver led er den helt intakte figur som har fulgt Jette With lige siden hun fik den, blot 11 år gammel.
”Jeg kan stadig huske og fornemme den specielle lugt eller rettere duft i antikbutikkerne. Jeg elsker den duft og tænker på alle de historier der knytter sig til de enkelte genstande. Det er samme duft som der er på museer – jeg kan gå der i timevis”, ler Jette With.
Samlerglæden
Tilbage til efterkrigstidens Tyskland, hvor Jette også fik mulighed for at gå rundt og pille ved de smukke gamle sager. Det var her grunden blev lagt til hendes interesse og kærlighed for antikviteter. Samlerglæden ligeså.
Det første Jette selv begyndte at samle på, og det var mens hun stadig boede hjemme, var gamle glas – tykke gamle glas. Glas med gods i. ”I dag er der stadig ikke noget bedre for mig, end et godt glas rødvin i et skønt, smukt, gedigent glas”, siger hun.
Jette købte også en masse bøger om blandt andet gamle glas og keramik. ”Men jeg fik dem aldrig læst. Jeg bruger dem tilgengæld flittigt som opslagsværker”, fortsætter hun.
Et fint gustaviansk skab, eller?
De mange glas har Jette With samlet i et smukt bemalede og forgyldte gustavianske skab, der står i hjørnet af spisestuen og der hører en sjov historie med til netop dette skab. Det er nemlig ikke spor gustaviansk. Jette With forklarer:
”Jo, jeg købte skabet som noget af det første da jeg, efter endt uddannelse i Danmark som beklædningsdesigner på Kunstindustriskolen for Kvinder, fik min egen lejlighed. Det er cirka 50 år siden. Jeg faldt fuldstændig for skabet, det var dyrt, men jeg sparede op indtil jeg havde råd til det. Det smukke møbel skulle skabe fundamentet for min indretningen. Det var dette skab jeg ville bygge min indretningstil op omkring, det skulle afspejle min personlighed og jeg var ikke spor i tvivl om, at det skulle være mit.
Men skuffelsen var stor da jeg et par år senere fandt ud af, at jeg var blevet snydt så vandet drev. Skabet var ikke sport gustiaviansk. Det var ikke andet end et gammelt dansk køkkenskab, der var blevet pyntet. Både understel og stykket over skabet er påsat. Det viste sig, at der var en dygtig snedker på Christianshavn, der havde specialiseret sig i at pynte gamle køkkenskabe, men da jeg ville klage til antikforretningen, hvor jeg havde købt skabet, var butikken selvfølgelig lukket.
Nu elsker jeg skabet. Jeg fik mig en ordentlig lærestreg men håndværket, der blev benyttet til at forvandle skabet er pragtfuldt og jeg vil ikke undvære det for noget”.
45 år som underviser på Danmarks Designskole
I dag bor Jette sammen med sin ægtemand nummer to, designer og sølvsmed Kurt Nielsen, i et skønt lille rækkehus nord for København. Her har de boet i snart 25 år og selvom huset er småt er der ligeså meget at kigge på og gå på opdagelse i som var det et stort palæ. Jette With og Kurt Nielsen mødte hinanden på Danmarks Designskole. Hvor hun underviste i beklædningsformgivning (design) og han var pædagoisk inspektør.
det er ikke hvem som helst Jette With har haft igennem som elever på skolen i hendes 45 år lange og flotte karriere. Blandt rigtig mange kan nævnes: Ivan Grundahl, Jan Mackenhauer, Elise Gug, Malene Birger og Violise Lunn. Alle vil de med garanti nikke genkendende til udsagnet om, at Jette With var en gudsbenådet lærer.
Gennemførte tablauer
Lige så perfektionistisk Jette With har været med sit professionelle virke er hun i sin indretning. Overalt i parrets hjem falder øjet på æstetiske og smukke samlinger af gammelt porcelæn, skrin og dåser af messing, opalineglas, fajance med lustre eller kobberstik. Smukt er det hele indrammet af en harmonisk farveskala bestående af dæmpet viol, sart æblegrøn, lyserød, turkis og wedgewood blå.
”Jeg har ustyrligt mange ting”, siger Jette With og fortsætter: ”Jeg har altid gået på markeder. I Tyskland, Frankrig, Italien og selvfølgelig herhjemme. Jeg flyttede til Danmark de jeg var 16 år og påbegyndte min uddannelse, og fik som sagt min første lejlighed på Sortedams Dosseringen da jeg var 25 år og var begyndt at undervise. Jeg har samlet hele livet og når jeg kom hjem gennem Ryesgade var indkøbskurven tit fyldt med gamle glas i stedet for mad”, fortæller hun leende.
Jettes mantra
For at få hjemmet til at fungere med de mange ting sværger Jette With til, at vægge og gardiner er rolige. ”Så kan man poltre sig indenfor disse rammer. Hvide vægge er imidlertid ikke mig, det er for nemt”, udtaler hun. Tingene samles i grupper og der indrettes med tablauer og små opstillinger, hvor tingene passer sammen i farve, form og materiale. Skrin, vægtlodder og de små snustobaksdåer, alle af messing, er eksempelvis samlet på et par gamle fadølsmessingbakker fra Carlsberg, opstillet i sirlige rækker.
Mønsteret går igen, når det handler om samlingen af opalineglas, der er opdelt i farver og har hver sin plads. Et udvalg af det blå på kommoden, det hvide i et par hylder i reolen, mens det gule og det grønne har plads på sofabordet og vindueskarmen. Selv beskriver Jette det, ganske uhøjtideligt, ”når man samler tingene i grupper forstærkes udtrykket”.
Blomsterdekorationer
De harmoniske opstillinger gælder også for blomsterne. Bemærk blot den herlige samling af forårsbebudere, der er plantet i et ikke helt tilfældigt sammensurium i den skarpt skårne kasse af zink som Jette selv har fået lavet hos smeden.
”Min barnebarn kalder kassen for mormor’s have og den får lov at stå igennem hele foråret og bliver fornyet og udskiftet med nye små planter når det er nødvendigt”, forklarer Jette With. Denne dag består kassen blandt andet af lyserøde anemoner og dværg hyacinter – i farver der går igen i Jettes bordopdækning. Det er gennemført til fingerspidserne.
Også tablauer på væggene
De indbydende tablauer fortsætter på væggene. Mod køkkenet hænger rækker af tallerkener og fade. De lilla med kandemotivet som Jette har samlet på så længe hun kan huske. De små kobberstik, med sider fra en ældgammel børnebog, sirligt ophængt over sofaen, eller samlingen af tryk, akvareller, tegninger og små malerier, der hænger som dele af en samlet collage på væggen i spisestuen.
”Samlingen er levende og vokser hele tiden”, fortæller Jette With, som for eksempel lige har udvidet med et håndmalet postkort fra Carribien, mens et af de ældste elementer i collagen er en fin vifte som hun i sin tid har købt på yndlingsmarkedet Clignancourt i Paris, hæftet på et stykke blåt stykke silke og opsat i glas og ramme.
Medlem af Steiff-familien
Jo længere tid vi er på besøg jo mere interessant bliver det. Ting dukker op fra gemmerne og Jette With overrasker med at fortælle, at hun er i familie med Steiff’erne – verdens mest berømte producenter af bamser og tøjdyr. Den store bamse, der sidder i midten på barnekurvestolen midt i stuen, er da også en Steiff bamse – med den karakteristiske knap i øret. Bamsen, der selvfølgelig også har fået et flot klæde af silke draperet om halsen.
”Bamserne står fremme til ære for vores børnebørn”, siger Jette With og fremhæver også det lille fine dukkechartol som særligt barnebarnet Catharina elsker at lege med. Man tør næsten ikke tænke på, hvordan de voksne kan have ro i sjælen når de små børnebørn er på slap line her i stuerne. Men efter sigende er der ikke sket nogen ulykker. ”Børnene er godt klar over, at de skal passe på tingene, når de leger og vi elsker at have dem omkring os”, afslutter Jette With. Vi andre må have til gode at se Jette Withs samling af Steiff-bamser.
Jette Withs tre bedste indretningstips:
- Hvide vægge er for nem en løsning. Vælg hellere en dæmpet sart farve på væggene i dine stuer og tilsæt gardiner i samme farve. På denne måde skabes rolige rammer som man kan boltre sig indenfor.
- Mange af samme slags ting forstærker udtrykket, men gruppér tingene i opstillinger og små tablauer.
- Et tablau kan bestå af ting der klæder hinanden og hvor form, farve og/eller materiale spiller sammen.
Photos by Pernille Enoch, Text and Styling by Katrine Martensen-Larsen