Som ejer af danmarks største og mest ekskluisve forretning af brugte møbelklassiskere, KLASSIK på Bredgade i København, kan det ikke undre, at der hjemme hos 36-årige Thomas Schlosser jævnligt skiftes ud og at der hen ad vejen er kommet meget mere til. Fotograf Kira Brandt og jeg fotograferede hans hjem i Gentofte til magasinet Bo Bedre. Her er resultatet.
”Jeg måtte selvfølgelig anskaffe mig nogle flere ting, da jeg flyttede ind i det her store hus – alene af den grund, at jeg har fået mange flere kvadratmeter”, fortæller Thomas Schlosser med et smil, mens han viser os rundt. Med den store kærlighed som Schlosser har til smukke møbler, god kunst og keramik forstår man godt, hvorfor han blev nød til at skifte sin mindre lejlighed ud med noget større.
”Det er desværre uhyggligt vanedannende med mange kvadratmeter – så snart jeg fik dem fyldte jeg dem op”, ler Thomas Schlosser, ”og jeg skal virkelig huske mig selv på at det også er OK at have lidt luft hist og her. At møbler faktisk bliver smukkere, når de kan betragtes på afstand. Men når man elsker møbler som jeg gør, så kan man bare ikke få nok af dem. Jeg har det nok med møbler som nogle mænd har det med ure og mange kvinder har det med sko. Jeg kan bare ikke lade være med at købe dem, når jeg ser noget smukt”.
Thomas har imidlertid lavet en aftale med sig selv som går ud på, at hver gang han køber et nyt møbel er der et af de gamle, der skal sælges. Og så er det jo smart at have sin egen møbelforretning. ”På den måde drukner jeg ikke i møbler og mit hjem kommer ikke til at ligne min butik, hvor alt står temmelig tæt.
Blandt Thomas Schlossers yndlingsmøbler er design af Poul Kjærholm. Noget af de bedste han har er spisebordet (PK54) og stolene (PK9) også kaldet ”Tulipanstolen” – møbler som Poul Kjærholm i øvrigt tegnede til sit og hustruens, arkitekt Hanne Kjærholm, eget hus i Rungsted i slutningen af 1950’erne. Sættet er produceret af Kold Christensen med bordplade af Porsgrunn marmor med forssiler – Kjærholms egen favoritmarmor og lige netop som bordet står her er det da også blandt samleres foretrukne. Som en sjov kuriositet kan fortælles, at hjemme hos familien Kjærholm hed stolen aldrig andet end ”mors numse”. Poul Kjærholm støbte sædet efter en papmacheform lavet over hustruens bagdel. Hun skulle sidde godt.
I den store dagligstue, hvor lyset strømmer ind fra både vinduer mod vejen og haven er indretningen også præget af Kjærholms møbler. På elegant vis er der møbleret flere mindre miljøer i stuen, blandt andet en arbejdsplads med PK55 skrivebord og PK 11 armstol, et hjørne med plads til fordybelse, hvor Kjærholms Daybed (PK80) får lov at stå frit i rummet og så selvfølgelig selve sofaarrangementet, der er placeret midt i stuen på et fladvævet tæppe og som består af af to tre-personerssofaer (PK31) i originalt cognagsfarvet naturlæder – sat overfor hinanden med et sjældent aflangt sofabord (PK63) med plade af marmor imellem. I øvrigt præcis samme opstilling som Hanne og Poul Kjærholm selv havde i deres villa og en opstilling helt efter Kjærholms principper. Stuen er så stor at der også er plads til et fritstående kunstværk af Robert Jacobsen og prikken over i’et er den overdådige lysekrone i glas og messing.
Og læg så i øvrigt mærke til hvor skødesløst Thomas Schlosser blander sort og patineret cognagsfarvet læder, materialer som stål, kobber og messing og kun har tilført en ”rigtig” farve udover metallerne, træsorterne, læderet samt de hvide vægge og det sorte træværk – nemlig den sarte vandige blågrønne – på tæppet, på et maleri og på det vidunderligt skrøbelige fad af tynde keramiktråde, der står midt på sofabordet – en farve som matcher marmoret omkring pejsen helt perfekt. Det er elegant.
Photos by Kira Brandt, Styling and Text by Katrine Martensen-Larsen