Back to the 50’s

I det idylliske Skovshoved, nord for København, ligger denne fine arkitekttegnede villa fra 1950’erne. Højt hævet og med udsigt til Øresund tværs over gamle stråtægte fiskerhuse.
_O8Z7802_LOW
_O8Z7811_LOW _O8Z7843_LOW _O8Z7845_LOW _O8Z7852_LOW _O8Z7861_LOW _O8Z7871_LOW _O8Z7901_LOW _O8Z7913_LOW _O8Z7916_LOW _O8Z7921_LOW

_O8Z8168_LOW _O8Z7925_LOW _O8Z7927_LOW _O8Z7931_LOW _O8Z7935_LOW _O8Z7941_LOW _O8Z7950_LOW _O8Z7958_LOW _O8Z7961_LOW _O8Z7970_LOW _O8Z7979_LOW _O8Z7985_LOW _O8Z7989_LOW _O8Z7992_LOW _O8Z8001_LOW _O8Z8020_LOW _O8Z8024_LOW _O8Z8041_LOW _O8Z8045_LOW _O8Z8067_LOW _O8Z8084_LOW _O8Z8113_LOW _O8Z8122_LOW _O8Z8129_LOW _O8Z8144_LOW _O8Z8145_LOW

”Vi købte huset af et ældre ægtepar, og selvom vi godt kunne få øje på husets kvaliteter og gedigne materialer havde de tidligere ejere prøvet at gemme dem af vejen. Gemt bag for mange stilmøbler, væg-væg tæpper, blomstrede gardiner og tunge vægfarver. En indretning der slet ikke passede til huset”. ”Hvert rum havde sin egen farve og paletten var grøn, lilla, blå og orange – ret heftigt”, forklarer Yvette og Jakob Roepstorff.

Husets planløsning
Huset er oprindeligt tegnet af arkitekt Vagn Torsmark i 1957, til sig selv og sin familie. I kælderen havde arktitekten tegnestue med separet indgang, et stort rum som Yvette Roepstorff i dag bruger som showroom, når hun præsenterer sine kunder for Pi’s delikate kollektioner af puder, tæpper, sengetæpper og tøj fra Guatamala. I stueetagen ligger et lille køkken i direkte forbindelse til en åben spisestue, stue med pejs og udgang til haven. På samme etage ligger også to børneværelser, et kontor og et badeværelse. På førstesalen er det herlige forældresoveværelse at finde og på reposen et lille garderoberum/gæsteværelse, hvor de indbyggede skabe i tidernes morgen blev brugt til opbevaring af arkitektens tegninger.

Planer som krisen satte en stopper for
”Vi havde en masse planer da vi købte huset”, forklarer parret. ”Først og fremmest skulle væggen mellem stue/spisestue og det lille køkken fjernes så vi kunne få et kæmpe køkken, vi skulle have nyt badeværelse, de dramatiske farver skulle væk og så skulle der etableres en stor tagterresse ovenpå den flade del af huset. Men så satte krisen ind, og vi stod pludselig med dobbelt husleje, og ingen penge til renovering”.

Istedet for at gå i panik, besluttede Yvette og Jakob sig for kun at lave det absolut nødvendige. At fjerne alle tæpper og at male. Og det var en rigtig god beslutning. ”Det har nemlig vist sig at huset fungerer perfekt som det oprindeligt er tegnet. Hver kvadratmeter er udnyttet optimalet”, forklarer ejerne. Og igen kommer alle de smukke og gedigne materialer, der er brugt i huset, til deres ret. Fordi de ikke skal kæmpe med opmærksomheden fra alt muligt andet. Som for eksempel de grønlige ølandsfliser, der dukkede op da parret fjernede væg-væg tæpperne i stuen, den lækre håndliste beklædt i sort læder på trappen til førstesalen samt gelænderet i massiv messing på trappen fra kælderen til stueetagen. ”Vores køkken er imidlertid ikke det mest spændende”, fortæller Yvette og fortsætter, ”desværre fjernede de tidligere ejere det originale køkken, og erstattede det med tarvelige standardelementer og en trist bordplade, som vi må leve med indtil videre”. Tilgengæld har vi for næsten ingen penge lavet et super fedt udekøkken af rå betonfliser, en kuglegrill og nogle kurve til opbevaring. Her lever vi hele sommeren”, afslutter parret smilende.

Yvette Roepstorffs indretningstips:
”Masser af personlighed som kan være fotos, vores japanske tegn på skabene som er lavet af en japansk forretningsforbindelse vi havde boende, små skifferstykker i reolen som stammer fra et skifferbrud vi besøger, hver gang vi er i Sverige eller forstenede blækspruttearme, som en kollega har fundet på gårdspladsen på mit gamle arbejde. Sjældne stole fra 1950’erne – samme periode som vores hus. Vi har begge en fetish for Eames og Arne Jakobsen stole, og vi ynder at blande dem omkring spisebordet”.

Photos: Stuart McIntyre, Text and Styling; Katrine Martensen-Larsen