Efterårsskovens farvepragt

Efterårsferien står for døren og farverne i skoven gløder i gule, rødbrune og røde nuancer, så hvorfor ikke tage en tur ud i naturen. Det gjorde jeg og med mig tog jeg nogle fine gamle sager fra Tidens Ting på Sallingvej og No.40 på Gammel Kongevej. Stuart McIntyre og jeg fotograferede det hele i Landbohøjskolens smukke have på Frederiksberg.  _MG_9764_LOW _MG_9767_LOW _MG_9770_LOW _MG_9773_LOW _MG_9783_LOW _MG_9790_LOW _MG_9797_LOW _MG_9799_LOW _MG_9805_LOW _MG_9809_LOW _MG_9819_LOW _MG_9828_LOW _MG_9834_LOW _MG_9841_LOW _MG_9848_LOW _MG_9871_LOW _MG_9881_LOW _MG_9884_LOW _MG_9888_LOW

Hvorfor ændrer skovens farver sig?

Forår og sommer er træernes blade grønne på grund af bladenes indhold af det grønne farvestof klorofyl. Magnesium er en vigtig bestanddel i klorofyl. Om efteråret trækker træerne det magnesium, der findes i bladene ind i grenene og stammen for at genbruge det til næste år – og uden magnesium mister bladene deres grønne sommerdragt og skovens efterårsfarver træder frem.

Farver er tilbagekastet lys
Grunden til at træernes blade for det menneskelige øje ser grønne ud om sommeren, skyldes at bladenes klorofyl sorterer i sollyset. Lyset fra solen består nemlig af alle regnbuens farver, der samlet giver et hvidt lys, men planterne bruger især det røde lys når de skal producere sukkerstoffer og vokse. Bladenes klorofyl sørger netop for at lukke det røde lys ind, men kaster det blå og gule lys tilbage. Blander du blåt og gult får man netop den grønne farve – og derfor er bladene grønne.

Når træet om efteråret har trukket det værdifulde magnesium ud af bladet og klorofylet nedbrydes findes der især to betydelige farver tilbage. Den gule farve, der består af farvestoffet carotenoid, der især kendes fra efterårets birketræer samt den røde farve anthocyanin, der ofte ses hos f.eks. spidsløn og bærmispel. Mængden og variationen af farvestofferne kan variere en del fra træ til træ og giver efterårsskoven den flotteste farvepragt i gule, rødbrune og røde farver, der hvert år må ud og opleves.

Vejret påvirker farverne
Vejrforholdene om efteråret har også indflydelse på efterårsskovens farvepragt. I et solrigt efterår med kølige nætter er der en tendens til, at der dannes flere røde farvestoffer i bladene. Før vinteren sætter ind har træerne allerede dannet nye knopper på grenene, der er klar til at springe ud når foråret sætter ind.

God tur i efterårsskoven.

Kilde: NaturGuide.dk

Photos by Stuart McIntyre, Styling by Katrine Martensen-Larsen