Nytårsbordet er noget ganske særligt, for omkring det fejrer vi det gamle år, der rinder ud – og ikke mindst det nye, der skal komme. Bliv inspireret til, hvordan du serverer nytårsmenuen på mørk dug af groft hør, med sølvtøj fra gemmerne, lilla fajance, de fineste franske vinglas, facetslebne karafler og mundservietter pakket ind med snor og pyntet med blomster.
Sølv og krystal klæder hinanden smukt på et nytårsbord, så lad nytårsaften være anledning til at få pudset sølvtøjet og bruge de fine glas. Nytår er traditionernes højtid, men det er også her, det er tilladt at skeje ud – så frem med det umage porcelæn, bland mønstre, og lad bordet
stråle.
Dæk op til treretters, gerne med forskelligt stel holdt i matchende nuancer – som det lilla her, der er stemningsfuldt med de små tallerkener med motiv øverst og husets fineste bestik. Stor hvid tallerken, 250 kr. Lille hvid tallerken med bølget kant, 50 kr. pr. stk. Lilla tallerkener – middag, 125 kr., frokost, 75 kr. (Portus-Antik).
Sølvbestik er lidt for besværligt i det daglige; det skal pudses og holdes pænt, og så skal det helst ikke i opvaskemaskinen, hvis du gerne vil holde det skinnende. Men ved særlige lejligheder skal det have lov at stråle i al dets smukke glans, og nytårsaften er en oplagt mulighed for at få det frem af skufferne. Husk blot, at sølvbestik ikke går godt i spænd med æggeretter, da sølvet går i forbindelse med æggets svovl og afgiver en mindre behagelig smag. Bestik – knive, 4 stk. 500 kr., gafler, 6 stk. 600 kr., skeer, 6 stk. 400 kr. (Portus Antik).
Hummerbestikket er uundværligt, hvis havets røde konge serveres nytårsaften. Dekadent og elegant. Hummergafler, 200 kr. pr. stk. (Portus Antik). Lilla tallerkener, 100 kr. pr. stk. (Wiingaard Boheme Interieur).
Når det skal være fint, så skal der rigtige servietter på bordet. Er du oven i købet begavet med servietter med monogram, er dit bord nærmest fuldendt. De fås bl.a. i hobetal på de parisiske markeder, hvor du kan gøre det til en sport at finde monogrammer med dine venners initialer. Eller du kan med lidt fingerfærdighed brodere selv og sikre ensartede servietter med personligt præg. Cremefarvet hørserviet med monogram, 150 kr. pr. stk. (Fil de Fer).
En knallert i lilla crepepapir er med til at gøre bordet endnu mere festligt. Denne har jeg låne fra Cathrines Jul.
Ingen nytårsskål uden de eftertragtede sprudlende dråber – og de skal naturligvis være veltempererede og serveres i fine høje glas, for de holder bedre på boblerne, selvom nogle stadig foretrækker champagnebowleglas. De kan med godt held stadig findes på loppemarkeder og i antikbutikker og giver din nytårsfest Gatsby-præg. Champagnekøler, 6.800 kr., champagnefløjter, 450 kr. pr. stk., portrætmaleri, 4.800 kr. (Fil de Fer), slebet krystalvase, 325 kr. (Cathrines Jul).
Når champagnepropperne springer kl. 24, og DR’s pigekor stemmer i med Vær Velkommen Herrens År, serveres der gerne lidt sødt til i form af kunstfærdige kransekager, og hertil er et smukt kagefad strengt nødvendigt. Kageopstats, 1.100 kr. (Fil de Fer). Kransekage fra Summerbird.
Nytårsvinen fortjener at blive hældt på skønne glas – og hvor nytårsbordet ellers ofte er overdådigt pyntet, så lad glassene være mere enkle. Der skal jo ofte mindst 3-4 stykker til hver kuvert. Rødvinsglas, 300 kr., hvidvinsglas, 300 kr. (Fil de Fer). Vandglas, 200 kr. (Portus Antik).
Nytårstorsken får ofte følgeskab af en lækker og pikant sennepssauce. Øs ikke direkte af gryden, men benyt dig af en saucekande, der matcher resten af nytårsbordet. Saucekande, 275 kr. (Portus Antik).
Selvom der er højtidsstemning, kan man jo godt være lidt sund og tilsætte nytårsmenuen lidt grønt. Salatbestik, 950 kr., salatskål, 350 kr.
(Portus Antik).
Levende lys er stemningsfulde, og lyset spejler sig flot i sølvstagerne og andet sølvtøj på bordet. Lysestage i sølvplet, 500 kr. (Portus Antik). Stor mørkegrå hørdug med monogram, 2.600 kr. (Fil de Fer).
Gyldne, alkoholiske dråber glimter flot i karaflens prismer, og det ser bare flottere ud, når de er hældt på en smuk karaffel fremfor at ligne reklamer for diverse mærker, når de er på almindelige flasker. Perfekt til portvin, whisky og cognac til kaffen. Karaffel, 500 kr. (Wiingaard Boheme Interieur).
Vidste du…
- At først i midten af 1700-tallet blev 1. januar datoen, hvor hele Vesteuropa fejrede nytår. I den ældste romerske kalender var nytårsdag 1. marts, og i den kristne kirke fejrede man oprindeligt nytår 25. marts, som var Maria bebudelsesdag.
- At 1941 var året, hvor den første kongelige nytårstale blev transmitteret til det danske folk. Det var Christian 10., og talen var blot 245 ord lang.
- At frem til 1700-tallet bestod den traditionelle nytårsmenu af risengrød og kød – ligesom til jul.
- At i mange europæiske lande er det tradition at spise runde ting nytårsaften – vi har selv kransekagetårnet – fordi det symboliserer årets
cyklus og bringer lykke i det nye år. - At i Spanien spiser man tolv vindruer på de tolv slag op til midnat. For hver drue, man får spist på et slag, får man en måneds lykke.
Rigtig godt nytår!
Photos by Stuart McIntyre, Text and Styling by Katrine Martensen-Larsen