Det intelligente hus

Det ligner et lille palæ, som det ligger der og skuer ud over græsplænen med søjler og fremspring, hvidkalkede facader og røde vingetegl på taget. Huset som blev opført i 1919 og sidenhen præmieret af Gentofte Kommune for god arkitektur.

EJ_HUS_01_LOW

EJ_HUS_02_LOWEJ_HUS_03_LOWEJ_HUS_05_LOWEJ_HUS_06_LOWEJ_HUS_07_LOWEJ_HUS_10_LOWEJ_HUS_11_LOWEJ_HUS_12_LOWEJ_HUS_15_LOWEJ_HUS_16_LOWEJ_HUS_17_LOWEJ_HUS_20_LOWEJ_HUS_21_LOWEJ_HUS_22_LOWEJ_HUS_23_LOWEJ_HUS_24_LOWEJ_HUS_27_LOWEJ_HUS_30_LOWEJ_HUS_31_LOW

Det var dog noget af et mareridt at nå hertil. Udvendigt var huset fint nok og er da også i det store hele bevaret, fortæller Emil Jakobsen som købte huset i 2011. Problemet var bare, at det ene tog det andet da Emil først kom igang med den indvendige istandsættelse. ”Først var det bare en enkelt væg der skulle flyttes, og ret hurtigt var der slet ingenting tilbage af det oprindelige”.

Råd og svamp i tagkonstruktionen
Projektet tog for alvor en drejning da håndværkerne fandt både råd og svamp i en tagkonstruktion. ”Pludselig krævede det en helt anden indsats. Jeg skulle slås med forsikringsselskaber, jeg skulle sætte mig ind i bygningsreglementer og tagkonstruktioner og jeg var i hvertfald glad for, at det ikke var første gang jeg skulle igang med et større renoveringsprojekt”, fortæller Emil med et træt smil på læberne.

Emils erfaring med istandsættelse kom ham til gode. ”Jeg gik ikke i panik men valgte istedet at se på udfordringerne som muligheder. For eksempel gjorde det, at jeg fandt råd og svamp i en del af  tagkonstruktionen, at jeg kunne løfte en del af taget, etablere ovenlys og få et helt andet rum ud af køkkenet”, forklarer den 34-årige autoriserede elinstallatør, tidligere ejer af lampebutikkerne Belysningskompagniet og Spotlight og i dag ejer af rådgivningsvirksomheden Lys Aps og webbutikken Lamps.dk.

Det intelligente hus
At Emil Jacobsen har en lang elinstallations- og belysningskarriere bag sig, beviser han hurtigt. Allerede da vi ankommer og han ikke er hjemme ser vi det første eksempel på Emils ”intelligente hus”. Jeg ringer til ham og han fortæller, at han først kan være hjemme om 10 minutter. Jeg når at blive en smule irriteret inden han får forklaret mig, at jeg bare kan taste en firecifret kode ind på det lille fastmonterede tastatur,  ved siden af hoveddøren, og vupti så låser hoveddøren sig op.

I løbet af den tid vi er i huset får vi flere ekemspler på, hvad moderne installationer er for en størrelse. Al belysning og varme i huset kan styres ved hjælp af iphone og ipads, og der er meget belysning at styre. Alene på badeværelset er der indbygget ikke færre end 20 lyskilder. Flest i loftet, hvor Emil har blandet både store og små spots, men lyset kommer også fra skabe, fra bag spejlet og sågar ud igennem spejlet – der hvor forstørrelsesglasset skal markeres.

Et imponerende eksempel mere demonstrerer Emil i stuen, hvor den smukke brændestak, ved et enkelt tryk på en knap, kører frem og røber, at den kun består af endestykker og at den brænde der skal bruges ligger stablet på hylder bagved. Det er godt tænkt og en løsning Emil selv har opfundet.

”I det her hus havde jeg lyst til at lege med alle de muligheder der findes i dag. Også for at finde alle de fejl og mangler, der stadig er hver gang der opfindes en ny løsning. På den måde er jeg også bedre rustet til at give mine kunder en kompetent vejledning i, hvad der er værd at investere i, og hvad der bare ender med at være ligegyldige ubrugelige gimmicks. For eksempel er elektriske gardiner fuldstændig latterlige, men jeg er helt oppe at køre over min fantastiske brændestak”, fortæller Emil.

Gennemtænkte løsninger
Hele boligen bærer præg af, at alt er gennemtænkt fra start til mål. Alt har Emil selv designet og fået skræddersyet til huset. Og hver en kvadratmeter er udnyttet med blandt andet smarte skabsfunktioner, hvor lågerne kan skydes ind i skabet og dermed kan skabene også fremstå som åbne arbejdspladser. ”Når køkkenet ikke er i brug er det stramt, enkelt og helt rent og når man så går igang med at arbejde i et åbner man lågerne og så er der fri tilgang til alle køkkenmaskiner og hvad man ellers skal bruge”, afslutter Emil.

Nedenfor et par førbilleder, der med al tydelighed illustrerer projektets omfang.

Emil_Jakobsen's_hus,under ombygningEmil_Jakobsen's_hus,under ombygningPhotos by Stuart McIntyre, Text and Styling by Katrine Martensen-Larsen