Drømmen om den uforpligtende bolig

For to et halvt år siden flyttede Pernille og Martin Garde Abildgaard 500 meter rundt om hjørnet. De havde boet 10 år i en klassisk patriciavilla og udlevet kernefamiliedrømmen om hus, have, trampolin og Weber-grill. Nu ville de gerne rejse mere, med længere ophold i udlandet, og i den forbindelse have en mere uforpligtende bolig. Noget vedligeholdelsesfrit.

22 copy21 copy20 copy19 copy18 copy17 copy16 copy15 copy1413 copy11 copy10 copy98 copy765 copy31

”Den beslutning har vi ikke fortrudt”, fortæller parret, der bestemt heller ikke savner at slå græs, skovle sne, feje blade sammen eller tale med håndværkere om sætningsskader, fugt eller manglende varme.

”Gamle charmerende villaer har altid et flow af spændende og økonomiske overraskelser og det er vi blevet helt fri for nu”, konstaterer de.

Parrets nye hjem ligger i det, der tidligere var administrationsbygningen til børnehospitalet på Frederiksberg. Soveværelset ligger helt konkret i den tidligere hovedindgang og i det oprindelige venteværelse og reception er der i dag stue. Det lyder stort, men mindre plads var den største udfordring ved at flytte fra villa til lejlighed.

 Halvt så mange kvadratmetre
”En af de største udfordringer ved at flytte fra villaen til lejligheden, var klart lagerplads. I huset havde vi 50 m2 kælder, 80 m2 loft og 30 m2 garage, som blev brugt til opmagasinering af al verdens ting, som vi ikke havde brug for mere, men som vi heller ikke rigtig nænnede at skille os af med. Her bugnede det med møbler vi havde arvet, legetøj børnene var vokset fra, lamper, lysekroner, tøj, porcelæn og bøger. Og så var der min gigantiske samling af (fuldstændig ubrugt) værktøj, som jeg købte da jeg i sin tid blev husejer.

Det føltes rigtigt at købe det – men forkert bare at tænke på at bruge det, da meget af værktøjet nærmest var af livsfarlig karakter;  en gigantisk slagboremaskine, rystepudser, stiksav, varmepistol, økser og hamre i fem forskellige størrelser. Jeg havde ingen idé om, hvordan værktøjet skulle bruges og havde derfor håndværkere til at fixe alt i huset. Dette kæmpe lager på i alt 160kvm skulle nu konverteres til et skur på bare 4 kvm (!) i forbindelse med flytningen.

Så min hustru og jeg lavede en regel; hver beboer måtte kun have én flyttekasse med til opbevaringsskuret i den nye bolig. Dette medførte så til et større oprydnings- og sorteringsarbejde og i en periode ejede vi nærmest halvdelen af den Blå Avis. Hvad vi ikke solgte, forærede vi væk eller sendte til genbrug. Der er ikke én af disse ting vi savner og jeg synes faktisk også at det har lettet rent mentalt, at slippe af med al denne bagage fra fortiden. Min værktøjskasse består i dag af en lille hammer, en pose stålsøm, tommestik og en blyant. Jeg hænger billeder op – ikke andet”, forklarer Martin.

Boligens hjerte
Udover mindre bagage fra fortiden, har lejligheden med sin åbne planløsning givet familien en helt ny måde at leve sammen på.

”Vores gamle villa bestod af mange plan, hvilket medførte at vi ofte som familie rent fysisk var langt fra hinanden og opholdt os på hver sin etage. Før havde vi et stort køkken, spisestue, dagligstue og et kontor. Alle disse rum er nu blevet konverteret til eet stort rum, i centrum af lejligheden, der bruges til det hele. Dette rum er nu samlingspunktet for familien og fungerer fantastisk godt. Det krævede en mindre ombygning, hvor vi flyttede køkkenet, for at det blev perfekt, og nu kan vi på ingen måde leve uden dette ’being space’ i boligens hjerte”, afslutter parret.

Photos by Mikkel Adsbøl, Text and Styling by Katrine Martensen-Larsen