Perlen

For nogen mennesker kan sommerhusområdet ikke blive mondænt nok. Indbydende butikker, lækre restauranter, caféer, barer, venner fra byen og et sjovt natteliv er afgørende. Men for andre handler livet på landet om noget ganske andet. Om afkobling fra en travl hverdag. Om fred og fuglesang. Om at samle kræfter og måske endda om at hente fornyet inspiration.

PERLEN_2011_01_LOW  6   PERLEN PERLEN_2011_15_LOW   PERLEN_2011_12_LOW PERLEN_2011_11_LOW PERLEN_2011_10_LOW PERLEN_2011_09_LOW PERLEN_2011_08_LOW PERLEN_2011_07_LOW PERLEN_2011_06_LOW PERLEN_2011_05_LOW  PERLEN_2011_03_LOW   perlen 4 perlen 3 Perlen 2 PERLEN_2011_14_LOW8  5 PERLEN_2011_17_LOW4 3PERLENPERLENPERLEN

For Lise Lotte Wiingaard var det sidstnævnte der trak, da hun i slutningen af 90’erme havde lyst til at tilbringe en hel sommer på landet. Hendes tanke var først at leje et lille hus i et par måneder. Luksus var hun ligeglad med, – men et primitivt hus til billige penge, var hvad der stod øverst på ønskesedlen. Lise Lotte spurgte den lokale antikvitetshandler i Tisvilde, om han kendte nogen der ville leje ud, og det gjorde han. Hurtigt skulle det dog vise sig, at huset ikke kom til leje men til salg, og da Liselotte allerede havde forelsket sig i den lille Perle mellem Tisvilde og Holløselund slog hun til.

”Pudsigt nok kan jeg være timer om at beslutte mig om en trøje skal være rød eller blå, men overvejelsen omkring købet af Perlen tog mig kun 5 minutter”, fortæller Lise Lotte.

Det lille hus, på den 1000 kvadratmeter store grund, fra 1950’erne, – ”og vist nok et Jeppesen typehus” med sortmalede vandrette brædder og et grønt paptag, er blevet et rent åndehul for Lise Lotte og hendes familie, – og købet en af hendes bedste beslutninger nogensinde. Her er ingen luksus, men selvom ”hovedhuset” blot er på 19 kvadratmeter har Lise Lotte plads til to overnattende gæster samt datteren, svigersønnen og et par børnebørn. Et simpelt udekøkken, et anneks med soveværelse og badeværelse samt en cirkusvogn på hjul har været løsningen. Isolering er der heller ingen af, men det er nærmest en fordel – de sorte udvendige brædder gør faktisk at huset bliver varmet hurtigt op ad solen.

Farveinspiration fra badehuse
Den første sommer brugte Lise Lotte på at male. Indvendige cigarkassevægge og -lofter blev hvide og gulvet blev malet i striber med træbeskyttelse, – i en delikat lyseblå og en kittet hvid. Inspirationen til disse farver havde Liselotte hentet fra stranden, – eller rettere fra et af de små badehuse Tisvilde er så kendt for. Her havde Lise Lotte siddet med ryggen op ad striberne og forelsket sig i farverne. Med to små afskrabede fliger af maling i lommen, fik hun en farvehandler på Vesterbro til at blande i det rette forhold og så gik hun ellers i gang med at male gulvet i det lille hus. Også det store sprossede vindue blev malet lyseblåt, mens den ubehandlede vindskede må vente til der bliver tid.

Sparsom indretning
Indretningen er sparsom – men hvert eneste møbel er fundet specielt til Perlen. Jernsengen på et marked i Frankrig, vaskebænken på en tur igennem Spanien, mens den franske kirkestage er fra Wiingaard Boheme Interiør, – butikken som Lise Lotte driver med sin datter Maria på Gothersgade i København. Inventaret er ikke specielt værdifuldt, men Lise Lotte har en særlig sans for at skabe en herlighed ud af lidt. De smukke toile-tekstiler, delikate farver og florlette broderede molgardiner samler det hele i en højere enhed. Inventaret ændrer sig ikke. Tværtimod værnes der om, at alt forbliver intakt. Det er nemlig med til at skabe ro. Den lille græske helgen St. Nicolas, der har fulgt Lise Lotte i over 30 år, og nu hænger i stuen over sengen, skal nok sørge for at passe godt på Perlen.

Cirkusvogn fra Sydhavnen
Da Lise Lotte for nogle år siden fik behov for mere plads, – specielt flere sovepladser, var hun ikke i tvivl om at løsningen måtte være en skurvogn. Men alle de vogne hun så på virkede klodsede og for store. De ville ganske enkelt voldtage Perlen og den kønne grund.

”Ved en ren tilfældighed kørte jeg en dag vild i sydhavnen, og nærmest frontalt ind i en ramponeret, men vidunderlig gammel cirkusvogn. Det skulle dog vise sig, at dens ejer var mere end almindeligt svær at overtale til at sælge. Et lille år tog det mig, og der skulle otte pinlige opkald til, før han spurgte hvad jeg ville give for den. 8000 svarede jeg lidt befippet, men det synes han var alt for dyrt, og foreslog så selv halvdelen”, fortæller Lise Lotte smilende. Cirkusvognen blev kørt til Tisvilde, hvor den fik nye vinduer, et nyt tag og en fin lille terrasse. Indvendigt blev det gamle linoleumsgulv skrubbet med knofedt og væggene blev tapetseret. Der er hverken vand, varme eller strøm, – men hjertevarme er der nok af.

Photos by Stuart McIntyre, Text by Katrine Martensen-Larsen