Sydlandsk charme i Gentofte

Stilen er usædvanlig rustik og farvepaletten minder mere om hvad man ser sydpå – på de små Græske øer. I en lejlighed i Gentofte har Merete Nielsen indrettet sig med middelhavs blå, frisk turkis og en varm indbydende okker.

11_IMG_6165 12_IMG_6168 13_IMG_6183 14_IMG_6173 15_IMG_6177 16_IMG_6217 17_IMG_6198 18_IMG_6201 19_IMG_6205 20_IMG_6245 21_IMG_6229 22_IMG_6237 23_IMG_6238 24_IMG_6239 25_IMG_6263 26_IMG_6323 27_IMG_6351 28_IMG_6336 29_IMG_6355 30_IMG_6341 31_IMG_6347 32_IMG_6372 33_IMG_6390 34_IMG_6394 36_IMG_6366

Farver og kontraster
I mange år drev Merete sammen med sin mand, en af landets første økologiske grønthandler-forretninger og butikken lå lige nedenunder lejligheden på Brogårdsvej.  ”Min mand brugte mest tid i forretningen, mens jeg lavede mad heroppe, bagte brød og kager og lavede små sunde måltider, til vores mange faste kunder”, fortæller Merete. Og det forklarer også hvorfor der er så mange køkkener i hjemmet. Tre for at være helt nøjagtig, propfyldt med skåle, kander, bakker, glas, ovne og gamle komfurer, nogle nærmest antikke.

Da parret i sin tid fik lejekontrakten til lejligheden havde de ikke penge til en større renovering, selvom det i manges øjne nok havde været en nødvendighed. Men Merete hører ikke til den slags mennesker, der er afhængig af luksus og varme i gulvet. For Merete Nielsen handler det i stedet om farver og kontraster. ”De skaber den dynamik, der gør et hjem rart og personligt”, forklarer den 66-årige tidligere stylist.

Og det er netop med farver, at Merete har skabt sig et interessant hjem. Alt håndværket har hun selv stået for. Væggene er malet med en svamp. I en varm indbydende okker i stuen, en herlig middelhavsblå i det egentlige køkken og i det for nyligt indrettede loftsrum har hun malet med den mest forfriskende turkis. De gamle gulvplanker, loftsbjælker og små jernvinduer er selvfølgelig bevaret og det hele på bekostning af isolering. ”Jeg varmer op med min lille Bekkasinbrændeovn og tager nogle varme trøjer på, og så går det hele alligevel”, fortæller Merete smilende.

Ost, brød og vin
Igennem mange år var ikke usædvanligt at se Merete løbe op og ned af trapperne mellem privaten og forretningen. Med fyldte kander og bakker med ost, brød og sandwich. ”Jeg har altid været en meget social person og har elsket at tage mig at mine sønner, min mand, vores venner og vores kunder. Nu efter Jørgen ikke er her længere, og vi har lukket butikken, er her blevet mere stille”, forklarer Merete, imens hun forbereder en let frokost.

Det er som nævnt både maden og indretningen i Meretes hjem der er rustik, men sidstnævnte er elegant mikset med industrielle stole og lamper og således bliver indretningen også temmelig moderne. Fra Frankrig finder man Xaviar Puchards originale og slidte Tolix stole og taburetter i sarte pasteler – lyseblå og lyserøde på nederste etage og mørke blå øverst. Stolene er blandet med slidte bemalede danske køkkenstole som Merete har fundet rundt omkring på markeder.

En fin samling af høje bøjelige Jieldé lamper og et et par af Eames metal loungestole har også fundet deres vej til Meretes loftsrum. Et rum hun for nylig har sat fuldstændig i stand og som hun beskriver som sit absolutte favoritsted på jorden. “Dette er mit hemmelige skjulested. Det er heroppe jeg danser flamingo og tænker mine bedste tanker”, og i et hjørne har Merete da også, bag grønmalede skodder, arrangeret en plads til meditation og yoga.

Unge med sproglige problemer
Det er også heroppe, under og rundt om det store træbord, at Merete underviser børn med sproglige problemer. Et job hun for alt i verden finder tid til.”At undervise børn og unge med problemer er noget af det mest givende, man kan foretage sig. Det giver mig den største glæde – at se dem blive mere livlige og glade fordi de pludselig kan udtrykke sig på en klar måde. At se deres personligheder udvikle sig, det er hvad det hele handler om”, fortsætter Merete, og man er ikke det mindste i tvivl om, at denne karismatiske kvinde kan gøre en stor forskel for et ungt menneske, og at hendes kreative og farverige omgivelser er den perfekte ramme omkring arbejdet.

Photos by Kira Brandt, Text and Styling by Katrine Martensen-Larsen