Urmagerens paradis ved Furesøen

Fotograf Mikkel Adsbøl og jeg tog til Furesøen i Nordsjælland for at besøge urmageren og indehaver af vintage urforretningen Franz Jaeger & Me, Per Henriksen. I ly af skrænten, omkranset af tårnhøje og ældgamle bøgetræer ligger det lille nyrenoverede sommerhus – fuldstændig ugeneret og nærmest som en husbåd fortøjret ved søbredden.

01 copy 02 copy 03 copy 04 copy 05 copy 06 copy 07 copy 08 copy 09 copy 10 copy 11 copy 12 copy 13 copy 14 copy 15 copy 16 copy 17 copy 18 copy 19 copy 20 copy 21 copy 22 copy 23 copy 24 copy 25 copy 26 copy 27 copy

Man kan ikke se huset fra vejen og vi går da også forkert et par gange før vi bliver dirigeret ned mod den stejle skrænt. Først da vi står helt henne ved en lille ramponeret havelåge kan vi se, at der gemmer sig et hus nede ved bredden. Vi satser på, at det er det rigtige og bevæger os forsigtig ned af de stejle trappe, med  kurs direkte mod søen.

Her tager 41-årige Per Henriksen og hans 4-årige livlige Griffon hund Byron imod os. Det er svært at koncentrere sig om husejer og hund for øjnene drages mod søen og udsigten. Per Herniksen må være vant til denne reaktion for han lader os suge det hele ind, mens han fortrækker til køkkenet for at brygge os en kande kaffe.

En beliggenhed udover det sædvanlige
”Det er præcis samme oplevelse jeg selv havde første gang”, fortæller han, da vores opmærksom er vendt tilbage, og vi får spurgt ind til, hvordan i alverden man kan være så heldig at få fingre i sådan en perle?

”Jamen jeg var på jagt efter et lille sommerhus. Det var tilbage i 2011. Mit budget var ikke så stort så jeg drømte om et fredeligt lille og gerne lidt øde sted jeg kunne tage til når bylivet blev for meget. Jeg forestillede mig et lille hus ved en sø i Sverige, men så en dag kom min mor med et udklip fra lokalsprøjten i Virum. Hun havde set et beskedent sommerhus ved søen, var kommet til salg. Det var godt nok lidt over mit budget, så jeg afskrev det i første omgang, men da weekenden kom og jeg ikke havde fået huset ud af hovedet valgte jeg at køre en tur til Furesøen for at se nærmere på det. Først kørte jeg forkert og havnede i et nærliggende kedeligt villakvarter. Blev lidt irriteret og var parat til at køre tilbage til København, men heldigvis gav jeg det en chance mere og da jeg fandt det rigtige sted, stod ud af bilen og kiggede ned ad skrænten, vidste jeg med det samme, at det her var noget ganske særligt”.

Råd og svamp over det hele
Per Henriksen kæmpede sig gennem et vildnis ned mod søen, gik en tur rundt om det lille hus hus og spottede hurtigt, at det ikke var meget værd. Men det var beliggenheden til gengæld. ”Jeg satte mig på trædækket, kiggede ud over søen og havde simpelthen svært ved at forlade stedet igen og sådan har jeg det stadig og hver eneste gang jeg er her”, uddyber han.

At stort set alt indvendigt skulle renoveres så Per Henriksen ikke som noget problem. Ombygninger havde han en del erfaring med og er efter sigende rigtig dygtig til. Og da huset blot er på 55 kvadratmeter var det jo ikke enorme summer, der skulle bruges på at gøre det indflytningsklart og lækkert. Slutsedlen blev underskrevet allerede inden Per Henriksen havde helt styr på hvad der skulle ske med huset. Det måtte komme hen af vejen.

Et lille år tog det at få huset tilbage på sporet. Der var både råd og svamp – stort set over det hele. Der skulle nyt tagpap, nye gulve, lofter og vægge indvendigt, et nyt køkken og badeværelse og der skulle trækkes nye elinstallationer. Huset har også fået nye vinduer og en god gang maling på det udvendige træværk. Før var det lysegråt – men i dag fremstår det langt mere diskret og indbydende i sort med hvide vinduer.

Tårnværelset
Den største forandring indvendigt var at de mange små rum blev slået sammen til et stort åbent rum indeholdende både køkken, spiseplads og stue. Og så blev trappen til det lille tårnværelse vendt så der blev plads til en dobbeltseng og dermed kunne soveværelset flyttes til husets absolut bedste udkigspost.

Indretningen af huset er ikke hvad man typisk forstår ved et sommerhus. Det er mere eksklusivt end hvad man normalt ser, med blandt andet de smukke spisestuestole i petroleumsfarvet velour fra Rue Verte, spisebord fra B&B Italia og den indbydende hjørnesofa fra Casa Shop. Og et TV har da også sneget sig ind, selvom det ikke var tanken fra begyndelsen. Men Per Henriksen er til god kvalitet og han indså ret hurtigt, at huset ville komme til at blive brugt langt mere end blot som sommerhus et par uger om året.

”Min kæreste og jeg flytter herop hele sommeren – de er jo ikke længere ind til byen end, at vi kan køre på en 25 minutter – det er jo det samme tidsmæssigt som mange andre har til arbejde, og så er vi heroppe alle weekender året rundt. Vi lukker faktisk aldrig huset ned og derfor ville vi også gerne have nogle ordentlige møbler heroppe”, afslutter Per Henriksen.


Tæt på Per Henriksen

Hvad er det bedste ved huset:
At man kan se vandet fra alle rum.

Hvornår fungerer huset bedst:
Det fungerer egentlig lige godt i regn, blæst, strålende sol og vindstille. Det er søen der gør at her altid er stemningsfuldt og vidt forskelligt.

Har du nogen ønsker til huset?
Nej, jeg har alt hvad jeg drømmer om her.

Er der noget der aldrig for lov at komme indenfor hos dig?
Næ, egentlig ikke.

Hvad er det sidste du har gjort ved huset?
Jeg fjernede det overdækkede stykke af terrassen for et par måneder siden – fordi det irriterede mig at når man sad eller lå i sofaen og kiggede ud mod søen i den retning, blev hindret af rækværket. Og så var der også så mange edderkopper derovre.

Photos by Mikkel Adsbøl, Text and Styling by Katrine Martensen-Larsen