Indret med historie

Vi har set det komme langsomt fra udlandet. Det meget personlige og karakterfyldte hjem – hvor alverdens antikviteter, malerier, fotokunst og smukke farverige tekstiler præger indretningen. Indbo med gods i, og ejendele der alle har en historie at fortælle – er fundet på et marked, købt på auktion eller på et galleri i udlandet, en gave fra en kær ven, eller er gået i arv i familien igennem generationer. 

Symmetriske opstillinger og tablauer på konsoller, kommoder eller sågar på små stole. Bunker af lækre bøger overalt, stablet og gerne i farveorden. Kelimtæpper og vævede tekstiler til puder og tæpper – i varme, brændte farver. Lange gardiner i silketaft holdt til siden med tiebacks, og syet med brede gardinhoveder og hængt op bag enkle kapper eller på rustikke træstænger med store træringe. Alt sammen er det med til at give tyngde og indhold. Se her hvor elegant det gøres.

_O8Z0687 _O8Z0627 _O8Z0623_O8Z0606 _O8Z0600 _O8Z0595 _O8Z0587_O8Z0574 _O8Z0571 _O8Z0567

_O8Z0652

_O8Z0621

_O8Z0613

_O8Z0611International indretning i hjertet af København
For næsten 10 år siden besøgte jeg tyske Julia og kinesiske Michael Shin i deres smukke lejlighed. Ved første øjekast kunne man godt tro, at vi befandt os i suiten på et hipt hotel i London. Men vi var midt i København. På Kronprinsessegade – med udsigt tværs over Kongens Have til Rosenborg Slot. Parret har forlængst forladt den danske hovedstad – men derfor synes jeg alligevel godt, at vi kan lade os inspirere af deres ultra personlige og karakterfyldte hjem.

Følte sig hjemme her
Umiddelbart kan man undre sig over hvordan et tysk/kinesisk par kunne føle sig så godt hjemme i København – og det uden at nogen af dem talte (særlig meget) dansk! Men så snart man trådte over dørtærsklen forstod man hvorfor. ”Michael arbejder for kosmetikkoncernen L’Oreal, og igennem hans arbejde har vi været udstationeret i mange lande”, fortalte Julia og fortsatte: ” de fleste i vores situation vælger måske ikke at have så meget habengut, men vi kan bare ikke lade være med at samle – og så kan vi ikke leve uden alle vores ting og sager omkring os”.

Ejendele med historier
Og det er præcis det med de mange ting og sager der gør hele forskellen. Ejendele der nærmest råber i munden på hinanden, for at fortælle deres historie. Julia og Michael har i sagens natur ikke haft mulighed for at knytte sig til en bestemt bolig, så parret har istedet lagt en stor del af deres sjæl i indboet. Møbler og kunst som de har samlet i både London, Paris og Østen og som de tager med sig hver gang de flytter til et nyt land. ”Når vi nu har haft muligheden for at bo i så mange smukke byer verden over, ville det jo også være en skam, hvis vi ikke kunne samle. Og det faktum at vi ikke har et permanent hjem, har ikke afholdt os”, fortalte parret.

Født med æstetisk sans
Interessen for indretning og kunst har de begge. ”Mit barndomshjem i Lippstedt i Tyskland var smukt”, husker Julia, ”begge mine forældre havde sans for det, og specielt min far har altid været meget interesseret i kunst og antikviteter. Så jeg er vokset op med smukke ting. Men min egen interesse for indretning, og for at sætte ting sammen, fik jeg først i Paris”.

Baggrund indenfor mode
Julia er uddannet i modebranchen og arbejdede i London for det engelske cashmerefirma TSE. Da parret flyttede til Paris fik Julia job hos couture-designeren Andrew Gn, og det var hans udsøgte sans for indretning, tekstiler, kunst og antikviteter, der inspirerede hende. ”I begyndelsen var jeg alt for ivrig. Løb rundt på alverdens markeder og auktioner og kom til at købe alt for meget. Det var Andrew der lærte mig at tage det med ro og give mig tid til at finde det rigtige – og hellere en god ting end en masse ragelse”.

Fuglebur
”Et godt eksempel var da vi flyttede til Østen og gerne ville have et fuglebur. Vi satte vi os grundigt ind i hvordan de originale fuglebure er konstrueret og udformet. Vi ville nemlig ikke have et man kunne finde alle vegne i Europa. Det skulle være originalt, lavet af metal og bambus og med små porcelænsdrikkeskåle indeni.”. På Kronprinsessegade fik fugleburet en fornem placering, imellem de smukke vinduespartier, i parrets østeninspirerede spisestue.

Finder tingene i deres oprindelsesland
”At sætte os ind hvilke ting der er særlige for det land vi nu befinder os i – og så gå efter det, er en anden ting vi er blevet bedre til”, fortalte Julia. ”Der er altså ikke meget ved at købe asiatiske ting på et marked i London, eller franske lysekroner i dyre antikvitetsforretninger i København. Det er sjovest og billigst at købe tingene i deres oprindelsesland”, slutter hun.

”Vores stil”
Julia og Michael beskrev selv deres indretningsstil som international – et miks af klassisk europæisk og asiatisk. ”Netop det asiatiske input er et godt modspil til vores lidt tunge 1800- og 1900tals franske og engelske møbler, og giver vores hjem et moderne touch”, forklarede Michael.

”Vi lægger meget vægt på at opbygge symmetri i vores indretning. Et eksempel herpå er de to konsoller på hver side af fløjdørene i spisestuen samt de to næsten identiske vinduespartier i samme rum. Det med næsten, men ikke nøjagtig identisk er helt bevidst”.

Udover symmetri er Julia og Michael meget fokuserede på ikke at overmøblere rummene, ”og vi lægger meget vægt på en behagelig belysning. Vi bryder os hverken om gulv eller loftsbelysning, men har i stedet over 20 små hyggelige lamper i vores stuer”.

Photos by Stuart McIntyre, Text and Styling by Katrine Martensen-Larsen