Dehlholms eksperimentelle laboratorium

I en baggård på Amager, øverst i en gammel fabriksbygning, holder Kirsten Dehlholm og hendes performancegruppe Hotel Pro Forma til. Her er højt til loftet, i alle betydninger, krid hvidt gulv og lysstofrør i loftet. Egentlig ikke specielt hyggeligt – men hygge er så sandelig heller ikke en del af Kirsten Dehlholms ordforråd. ”Jeg bruger slet ikke hygge”, fortæller hun.

1 copy 2 3 4 5 6 7 copy 8 9 copy 10 copy 11 12 13 copy 14 15 copy 16 17 18 19 20 21 copy 22 copy 23

I gamle dage blev der produceret cigarer her. I dag tænkes der kreative tanker og der eksperimenteres. ”Hotel Pro Forma er et internationalt laboratorium for performance og installation. Vi sætter perception, perspektiv og universelle temaer ind i en konceptuel, visuel og musisk kunstform”, fortæller Kirsten Dehlholm, mens hun viser os rundt.

Ved første øjekast er her hvidt, tomt og stille, selvom et par af de ansatte så småt er ved at indfinde sig på kontoret. Umiddelbart er det mest larmende den store åbne reolsektion, hvor hvert enkelt rum er dedikeret til souvenirs fra fjerne og eksotiske rejsemål. Særligt udvalgt på Kirstens mange rejser til blandt andet Syrien, Iran, Japan, Kina og Brasilien. Men der er også en hylde med ikoner og en hylde til blandede sko. Alt sirligt arrangeret efter land eller tema og så selvfølgelig farvekoordineret.

Kirsten Dehlholm kan noget med farver. De store hvide fabriksrum, hun har boet i siden 1993, har hun blødt op med røde farveklatter hist og her, for det er særligt nuancer af rød, der er hendes foretrukne farve. Som hun selv forklarer det: ”Rød er den farligste farve. Rød er også livets farve. Den mest vitale farve. Det er kød og blod. Og det er energi.”

Kirsten Dehlholm demonstrerer overlegent, hvordan man kan bruge hele spektret af en farveskala. Fra sart lyserød via pudder og laks til knaldende rød. Vi ser det på kunsten, på møblerne, på hendes påklædning og ja, – på håret, der er ildrødt. For alvor folder farverne sig ud i det bagerste lokale – det store bibliotek og møderum, hvor hun har malet både vægge, karme, paneler, døre, varmeapparater, de indbyggede reoler og loftet i en delikat rosa nuance.

Det er modigt og overraskende indbydende og den eneste grund til at det ikke bliver alt for hyggeligt, er fordi rummet er kontrastfyldt indrettet med et køligt orangefarvet havemøbelsæt, de enorme og propfyldte bogreoler, en knaldrød sofa og ditto sofabord og så selvfølgelig græsplænetæppet. Det 9 x 4 meter store græsplænetæppe med røde valmuer, som er et print af et fotografi, Kirsten selv har taget.

Begrebet ’rum’ er blevet et af kodeordene for Kirsten Dehlholms performanceteater. Rummet er altid en medspiller i de forestillinger, hun skaber. Hvad enten de har fundet sted på museer, rådhuse eller andre offentlige bygninger. At Kirsten Dehlholm i den grad kan indtage et rum beviser hun i høj grad i sit eget laboratorium, hvor hun i øvrigt har valgt at sætte hjul under alle sine møbler – så alt hurtigt og nemt kan skubbes til side, når rummet skal bruges til performance eller udstilling.

Om Kirsten Dehlholm:
Kirsten Dehlholm, der er uddannet tekstilkunstner, startede Billedstofteater i 1977. Ud over at stå for iscenesættelsen og scenografien optrådte hun også i de specielle stedspecifikke forestillinger som gruppen skabte og opførte især på de store museer.

Efter Billedstofteaters ophør i 1985 stiftede Dehlholm en ny teatergruppe, Hotel Pro Forma, hvor hun siden har fungeret som leder og instruktør. Med sine nyskabende og originale forestillinger har gruppen opnået stor anerkendelse, også internationalt. Kirsten Dehlholm har modtaget priser og hædersbevisninger i årenes løb.
Om Hotel Pro Forma:
Hotel Pro Forma er et internationalt laboratorium for performance og installation. Perception, perspektiv og universelle temaer sættes ind i en konceptuel, visuel og musisk kunstform. Hvert værk skabes på baggrund af en næsten naturvidenskabelig tilgang i form af studier og research, og forestillingernes temaer er ofte valgt på baggrund af dette.

Den kunstneriske proces er undersøgende og tværgående. Forestillingernes struktur er forankret i musik, billedkunst og arkitektur og følger ikke den traditionelle teatertradition. I stedet præsenterer værket visuelle og musikalske verdener hvori universelle emner såsom evolution, verdenskulturer, perspektiv og tyngdekraft undersøges. Publikum oplever temaer og emner på en ny måde.

Ofte er eksperimenterende teknologi indenfor AV, lys og lyd udviklet til brug for den enkelte forestilling for at skærpe sanserne til at opleve verden med nye øjne og ører. Siden 1985 har Hotel Pro Forma produceret mere end 50 værker som er blevet vist i over 30 lande rækkende fra udstillinger til performances. Den kunstneriske leder er Kirsten Dehlholm.

Photos by Mikkel Adsbøl, Text and Styling by Katrine Martensen-Larsen