Jul i Skovshoved

På en hyggelig villavej i Skovshoved bor Susann og Povl Krebs med deres tre børn. Huset er fra 1932 og det man kalder en murermestervilla. Se hvordan familien holder jul og bor med en god blanding af moderne møbler, arvestykker og masser af farver og spræl.

02 lille 03 lille 04 lille 05 lille 06 lille 07 lille 08 lille 09 lille 10 lille 11 lille 12 lille 13 lille 14 lille 16 lille 17 lille 18 lille 19 lille 20 lille 21 lille 22 lille 23 lille 24 lille 25 lille Sne 2 lille Sne 4 lille Sne 5 lille Sne 6 lille Sne 7 lille

”Det var de fine stuer med smukke sprossede ruder, et indbydende lysindfald samt den store have med gamle æbletræer, der gjorde udslaget da vi var på boligjagt”, fortæller Susann Krebs. Huset blev grundigt renoveret da familien flyttede ind og arkitekten, der stod for det hele var Susanns mand – Povl Krebs.

”Vi åbnede op til køkkenet, som blev moderniseret, vi sleb gulve og malede overalt, åbnede op til haven med terassedøre og etablerede et ekstra soveværelse på første sal. Istandsatte kælderen med fliser og varme i gulvet. Samt isatte en stor terrasse ud for køkkenet, der vender ud mod den store have”, fortæller parret

Vi beder ydermere Susann om at sætte nogle ord på, hvordan familien så har indrettet sig og hun svarer kort og kontant: ”Med en god blanding af moderne møbler, arvestykker og masser af farver og spræl”. Det med farver og spræl er ikke svært at få øje på. Over spisebordet  hænger der store pendler fyldt med påsatte blomster og palietter i alverdens pastelfarver og i køkkenet kæmper skraldespanden og det blomstrede voksbetræk på de høje klapstole om opmærksomheden. I stuen er både sofa og lænestol fyldt med blomstrede puder og plaider. I forældresoveværelset er sengetæppet storblomstret – det samme er bruseforhænget på badeværelset. Og overalt hygger opstillinger af det fineste kulørte julepynt og et hav af Babushka dukker. De dukker som Susann selv importerer fra Rusland og distribuerer i hele Europa.

Jo, der er mange farver og mønstre, men der er ret godt styr på det hele. For eksempel er alle bøger i bogreolen arrangeret i farveorden – det giver ro for øjet. Og selvom farvepaletten er bred og flittigt brugt så er der tale om farver, der klæder hinanden – Susann har tydeligvis sans for det.

Hvem bestemmer så hvordan tingene skal stå? Og hvordan fandt I eksempelvis frem til den fantastiske grønne farve i havestuen?, spørger vi: ”Hmmmm, det er nok mig, der bestemmer hvor skabet skal stå, jeg går højt op i balancen og æstetikken i et rum, det mindste lille et møbel eller en nipsting, der står forkert kan forstyrre mit øje. Havestuen fik vi først renoveret sidste sommer og da malerne havde slebet det første lag maling af, dukkede der den mest fantastiske mintgrønne farve frem, som jeg straks fik overtalt min mand til at vi måtte genskabe”, forklarer Susann.

Er I færdige eller har I flere projekter med huset? ”Vi har altid flere projekter, i takt med at børnene bliver ældre, ændrer behovene sig. Pt. deler vi alle fem et badeværelse på første sal, hvor vi alle har soveværelser, men der begynder at være trængsel og kaos om morgenen, så næste projekt bliver at lave noget af kælderen om til teenageafdeling og eventuelt også sætte noget af loftet i stand til et drengeværelse”, afslutter Susann.

Fem spørgsmål til Susann:
Beskriv jeres indretningsstil helt kort? Meget personligt og farverigt.

Er der noget I aldrig vil have indenfor dørene? Nye upersonlige ting, der er produceret til at se gamle ud siger mig ingenting og passer ikke ind hos os.

Hvor finder I inspiration til jeres indretning? Støver rundt på messer via mit arbejde, men elsker også loppemarkeder og bazarer rundt om i verden.

Hvor kommer jeres møbler fra? Arvestykker og auktionskøb blandet med nye ting.

Hvordan holder I jul i år? I år holder vi jul hjemme hos os med min søsters familie og mormor.

Hvad betyder julen for jer? Hygge og fred og masser af stearinlys og julepynt.

Har I nogen særlige juletraditioner i familien? At drillenissen laver ballade om natten, så huset nogen gange er mærkeligt om morgenen, stolene står på hovedet eller trappen er viklet ind i toiletpapir. Han fulgte med huset.

Er der noget I ønsker jer i julegave til huset? Jeg ønsker mig en dejlig lænestol til mit læsehjørne.

Babushkadukken – et unikt stykke russisk historie
En Babushkadukke er en russisk dukke af træ med en række mindre dukker indeni. Dukken er det russiske symbol på moderskab, frodighed, frugtbarhed og velstand og den mest anvendte gave til både voksne og børn, til fødselsdage og bryllupper, som barselsgave og housewarminggave.

Måden at producere den på er grundlæggende den samme som for over 100 år siden. Skallerne er hånddrejede af det samme stykke træ og dukkerne er håndmalede. Derved bevares det unikke og særprægede ved dukken.

Om Babushka
Da firmaet Babushka i første omgang startede op, fokuseredes på den frodige moderdukke i birke- eller lindetræ med de mange dukkebørn indeni – alle med håndmalede dragter og ansigter, den som vi alle kender fra vores barndom. Men det højt specialiserede håndværk, der ligger bag hver enkelt Babushka dukke, anvendes også til at fremstille beslægtede produkter såsom nøgleringe, køleskabsmagneter, halskæder, påskeæg og julebabushkaer.

Se mere på: http://www.babushka.dk

Photos by Mikkel Adsbøl, Text and Styling by Katrine Martensen-Lasen