Raffineret og modig indretning

“Vi afprøver og eksperimenterer med forskellige sammensætninger og der er sjældent noget vi sætter i hjemmet som ikke hurtigt flyttes, vendes eller drejes”, fortæller Helene og Jannik Martensen-Larsen. ”Man kan vel sige at vores bygning og hjem er et varemærke for vores forretning”, uddyber min bror og svigerinde – parret bag forretningen Tapet-Cafe.

Tapet 2392 1 Tapet 2394 Tapet 2401 1 Tapet 2410 1 Tapet 2418 Tapet 2424 1Tapet 2431 Tapet 2437 Tapet 2443 Tapet 2448 Tapet 2452 Tapet 2454

Tapet 2456

Tapet 2458 Tapet 2461Tapet 2481

Tapet 3739Tapet 2475

Tapet 2495

Tapet 2507

Tapet 2517

I 2009 overtog Helene og Jannik boligen – efter Janniks mor, der i sin tid startede Tapet-Cafe, og parret kastede sig ud i en større forvandling af de 120 kvadratmeter på førstesalen. Parret malede de originale Børge Mogensen køkkenskabe i Oregon Pine knald sorte, vendte et sort/brunt bredstribet tapet på langs i spisestuen, opsatte et håndmalet jagtsceneri-tapet i den midterste stue og malede lyserødt i den bagerste stue. ”Vi stræbte efter et flow af farver – spændende og flotte overraskelser, men tonerne skulle hænge sammen og skabe en interessant komposition. Nu går vi fra yderpunkt til yderpunkt. Skønne dybe og mørke toner som i køkkenet via en grå farveskala i midterstuen til en lys frisk lavendelrosa i inderste stue. Fra det meget moderne og rå til det lidt sarte og delikate”, forklarer Jannik, og pointerer samtidig, at det er kontrasterne, der skaber den interessante gnist og får ens hjem til at skille sig ud.

I forbindelse med at parret for et par år siden fik lagt et nyt tag på huset fik de også renoveret hele tagetagen og etableret to nye børneværelser, et lille toilet og et stort forældresoveværelse med indbyggede skabe og kviste. En udvidelse der var nødvendig da Helene og Jannik fik deres tredje barn.

”I modsætning til vores køkken og stuer har vi ladet vores loftetage fremstå mere ren, lys og åben til himlen. Vi har skabt et svalt og cool look i vores soveværelse og vi er vilde med udsigten fra vores seng til det kæmpe birketræ – som vi med længsel venter på skal springe ud”, forklarer parret.

Eget designstudie
I takt med at Tapet-Cafe er begyndt at designe tapeter in-house, har det været nødvendigt at komme lidt væk fra butikken. ”Vi havde brug for et designstudie, både fordi det kreative arbejde og processen i praksis fylder meget, men også for at få et fristed uden for huset, hvor den kreative ånd kan udfolde sig”, forklarer Helene, der oprindeligt er uddannet tekstildesigner fra St. Martins i London. ”Vores drøm om at lave vores eget mærke, vores egen linje af tapeter, er nemlig gået i opfyldelse”, supplerer Jannik og fortsætter: ”Vi forsøger at lave enkle og smukke mønstre, som passer til hjem som vores eget. Hjem med moderne skandinaviske klassikere – men med et strejf af noget eksotisk. Det er svært at finde sådanne tapeter på markedet”.

For Jannik, der har studeret markedet i årevis, lå det lige til højrebenet. ”Men det der bekymrede mig var om folk ville købe vores designs. Ville de ikke altid foretrække de kendte mærker som eksempelvis engelske Cole & Son og Osborne & Little eller det svenske Sandberg? Men det har vist sig, at kunderne meget gerne vil have den historie Helene og jeg har at fortælle. Måske fordi det ligger til os danskere at vælge det forståelige og ikke det overkomplicerede. Vi dyrker de nordiske farver og de enkle designs. Det skal ikke være for prætentiøst eller for krummeluret. Nej, enkelt nordisk design ligger i tiden og det ligger i vores blod at lave det”, afslutter Jannik.

(Denne reportage blev bragt i Bo Bedre 2012. I dag er Helene og Jannik flyttet til et nyt hus og førstesalen på Brogårdsvej bruges som showrooms).

Photos by Lars Ranek, Text and Styling by Katrine Martensen-Larsen