Fotografens jul

Kom med indenfor og se hvordan min kollega, fotograf Mikkel Adsbøl og hans hustru Mette, holder jul i deres hyggelige hjem på Frederiksberg. Du kan også læse om hvordan de satte villalejligheden i stand fra top til tå og hvodan de løste problemet med at mangle et børneværelse.

_26O5335_26O5344_26O5356_26O5380 _26O5396 M&M Jul-016968 M&M Jul-016974 M&M Jul-016977 M&M Jul-016986 M&M Jul-016999 M&M Jul-017010 M&M Jul-017016 M&M Jul-017020 M&M Jul-017027 M&M Jul-017033 M&M Jul-017034 M&M Jul-017038 M&M Jul-017040 M&M Jul-017049 M&M Jul-017053 M&M Jul-017072 M&M Jul-017075 M&M Jul-018461

”Vi ville bo i grønne omgivelser, men stadig i cykelafstand til indre by”, forklarer parret, ”vores økonomiske situation gjorde imidlertid at vi var nød til at gå på kompromis med noget. Kompromisset måtte bare ikke være beliggenheden eller den der udefinerbare ”sjæl”, som bare skulle være der”. Til gengæld skræmte det ikket, at villalejligheden indvendigt skulle renoveres fra A-Z. ”Tværtimod”, fortsætter Mikkel. ”Vi ville faktisk hellere gøre det hele selv end vi ville betale for noget andre har lavet og som vi måske ikke syntes var helt i øjet. På den måde har vi også kunne tage tingene hen ad vejen, i det tempo vi havde råd og tid til”.

Det første skridt blev allerede taget inden Mette og Mikkel flyttede ind. ”Vi fjernede gammelt tapet, spartlede vægge op og fik malet. Badeværelset, der var gråt og trist med linoleum på gulvet og bordplade af granit, blev også udskiftet”. Herefter gik parret i gang med at ordne vinduer. ”For selvom det fine træværk omkring døre og vinduer i og for sig var i fin stand, trængte det til maling og kit hist og her”, fortæller Mikkel. Istandsættelsen af de mange vinduer – alle med dybe lysninger, fine gamle radiatorskjulere, forsatsvinduer og sprosser, slugte således alle parrets weekender og aftener den første sommer.

Manglede et værelse
”Et andet kompromis vi måtte tage med i købet var pladsen. For selv om her er 120 kvadratmeter ville vi komme til at mangle et værelse. Vi planlagde jo familieforøgelse”, forklarer Mette og Mikkel, som løste problemet ved at flytte deres soveværelse ind i den ene af stuerne. ”Problemet var bare, at der i det rum er skønne store vinduespartier midt på væggene mod syd og vest, og en stor åbning mod stuen på den tredje væg. Det efterlod os med en enkelt væg, hvor vi både skulle have seng og garderobe”. På snedig vis fik parret det hele til at gå op i en højere enhed, idet de fik en snedker til at bygge en skabsvæg rundt om dobbeltsengen. , og dermed kunne det oprindelige forældresoveværelse omdannes til et børneværelse.

En anden smart løsning, der i den grad øgede villalejlighedens funktionalitet, var at Mikkel etablerede en trappe fra et hjørne i stuen direkte ned til parrets kælderrum. ”Før skulle vi ud igennem den fælles trappe for at komme til vores kælderrum, og så er det begrænset hvad meget man bruger dem. I dag har jeg indrettet et kontor dernede”, forklarer Mikkel, der fandt gelænderet hos Genbyg. ”Det var et gammelt havehegn fra et hotel i Ungarn, som jeg fik tilpasset af en smed.

Da turen kom til køkkenet
Køkkenet, som før var en meget sparsom IKEA-model, formet som en vinkel og med en enkelt døråbning ind til stuen, er også udskiftet. Mikkel og Mette valgte at øge åbningen til køkkenrummet, så det kom i åben forbindelse til stuen og at placere to lige lange køkkensektioner overfor hinanden. På denne måde fik de det nordvendte vindue frit. Elementerne, som de fandt hos Køkkenskaberne, passer umådelig godt til huset og da der desværre ikke lå et interessant gulv under den gamle linoleum måtte parret igen hitte på en løsning. ”Vi lagde nogle massonitplader, som jeg havde rillet i, så det kom til at ligne planker, og så malede vi gulvet efterfølgende”, afslutter Mikkel, som sammen med familien glæder sig til at fejre jul i det nu helt færdige hjem.